Botrányos elbirtoklási ügy a Várnegyedben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2008. április 03. Különös körülmények között tette rá a kezét egy 32 éves fiatalasszony a Várnegyed egyik hétszáz négyzetméteres telkére.

Budapest egyik legdrágább negyedében, a Vár oldalában a második világháború óta elhagyottan gazosodott egy 717 négyzetméteres telek, amely a gyanú szerint a holokauszt áldozatainak tulajdona lehetett.

A Mazsihisz jogászai felajánlották, hogy átadják a dokumentációt, amely bizonyítja, hogy az egykori tulajdonosok örökös nélkül haltak el, így az értékes ingatlan az államot illeti meg. A hivatal ezt a lehetőséget elutasította.

Egy Funtek Anita nevű fiatalasszony azonban, aki már korábban is felbosszantotta a közelben lakókat a Hunfalvi utca 11. számú ház tetőterének szabálytalan beépítésével, elbirtoklás címén jutott hozzá a nagy értékű telekhez. Miközben a törvény szerint elbirtoklási pert csak akkor nyerhet meg valaki, ha 15 éven keresztül folyamatosan a sajátjaként birtokol egy ingatlant, gondozza, fizeti a felmerülő költségeket, a most 32 éves új tulajdonos csak 1998-ban költözött a házba, korábban nem is látták a környéken.

A HVG birtokába jutott jogerős ítélet számos furcsaságot tartalmaz. Az ügyről részletesen a legfrissebb lapszámban olvashatnak.

[popup][/popup]