Bojkottálnák brit egyetemek Izraelt – Az oktatók szakszervezete még novemberig konzultál az ügyben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 16. Május vége óta áll hazai és nemzetközi támadások kereszttüzében a két szakszervezet tavalyi fúziójának eredményeként létrejött UCU (University and College Union). A brit egyetemi oktatók szakszervezetének alakuló ülésén a küldöttek jelentős (158-99) többséggel fogadták el Tom Hickey, a Brightoni Egyetem oktatójának javaslatát, hogy kezdődjék átfogó vita a tagságon belül az izraeli felsőoktatási intézmények ellen irányuló bojkottról.

A delegátusok egyben biztosították a pénzügyi keretet a palesztin PACBI csoporttól származó kezdeményezés népszerűsítésére. A kampány az izraeli tudósokat “cinkosoknak” tartja a palesztin területek negyven éve tartó megszállásában.

A történet valójában öt évre nyúlik vissza, amikor Steven Rose, az Open University professzora a baloldalhoz közel álló The Guardian napilaphoz intézett nyílt levelében az izraeli tudományos kutatás pénzügyi támogatásának leállítására szólított fel. Három évvel később az UCU egyik elődje megszakította a kapcsolatot a Haifai és a Bar-Ilan Egyetemmel, igaz, ezt az elhamarkodott döntést gyorsan visszavonták. Hasonló szankciókkal a brit újságírók és a közalkalmazottak szakszervezete is fenyegetőzött.

Ez év júliusában az Ír Szakszervezetek Szövetsége “az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekre” hivatkozva határozatban ítélte el az EU Izraellel kapcsolatos “megbékélési” politikáját, sőt izraeli árucikkek és szolgáltatások mellőzését, vállalatokból való kivonulást is kezdeményezett.

Az UCU küldöttgyűlésének álláspontja ellen 250 közismert brit tudós, élükön Lord Winstonnal, a meddőség elleni küzdelem orákulumával már júniusban tiltakozott. Amerikai kollégáikhoz hasonlóan ők is teljes oldalas fizetett hirdetést adtak fel, többek között a The Timesban és a The Guardianben.

R. Hahn Veronika

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]