Bábák és szülő nők

Írta: Kuti Andrea - Rovat: Archívum

Esztertáska

Bábák és szülő nők

Előző havi rovatainkból a Kadosh cí­mű film (ahol egy ortodox közösség­ben élő gyermektelen házaspár sor­sát követhetjük nyomon) és a Vörös Sátor című regény (amely Jákob feleségeinek közösségében több szülést mutat be) vezetett minket új témánk­hoz, a bábákhoz és a szülő nőkhöz.

„Akit anya szült, nem árthat ne­ked”, olvashatjuk Shakespeare Machbetjében, s lám milyen kifejező ez a mondat az anyák, szülő nők va­lódi státuszát illetően is. A sok vér­ről, a határtalan fájdalomról és ve­szélyről, amellyel a szülő nők nap mint nap, óráról órára megküzdenek, szeretnek nem venni tudomást, és csak amolyan átvészelhető szük­séges rossznak tekinteni. A nőket pedig, akik a mindenséggel néznek szembe ilyenkor, tehetetlen „terhe­seknek”, és nevetséges segítségekre szoruló „kismamáknak” titulálni.

A szülő nők sajátos tapasztalatait és tudását az őket segítő bábákéval együtt háttérbe szorította férfiköz­pontú társadalmunk narratívája.

Mi azonban szeretnénk egy másik nézőpontot képviselni, ahol a női ér­tékek ismét megmutatkozhatnak. Cikkeinkben bemutatunk folklórt és modem világot, a témához kapcsolódó régi és új értelmezéseket Re­méljük, ezekkel hozzájárulunk új beszélgetések és friss gondolatok születéséhez is.

Kuti Andrea

Szerkesztők: Kuti Andrea (rovatvezető), Juhász Borbála, Pécsi Katalin, Pető Andrea, Sándor Mónika, Toronyi Zsuzsanna, Wirth Judit

Címkék:2001-06

[popup][/popup]