Az üvegszemű nyomozó búcsúja

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hetek

2007. október 21. A hazai tévénézők népszerű “Colombo hadnagya” nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Peter Falk annak ellenére, hogy dédpapája Falk Miksa, a Pester Lloyd főszerkesztő-politikusa magyar, édesapja orosz, édesanyja kelet-európai zsidó származású volt, ő maga pedig New Yorkban született, legismertebb szerepében mégis egy olasz hadnagyot formázott meg, nem csekély sikerrel.

   
  Peter Falk “Colombo hadnagy”  

Életpályája azonban nem indult túl fényesen. Hároméves korában rák miatt kellett megoperálni, aminek következtében jobb szemét elveszítette. Üvegszemet kapott, melyet azóta is visel. Fogyatékosságából a világot jelentő deszkákon kovácsolt előnyt: tizenkét évesen már kalózkapitányt alakított az iskolai előadásokon. Ifjú korában atletizált, és osztályelsőként érettségizett.

Egyszer egy focimeccsen, mikor kiállították, mérgében odanyújtotta üvegszemét a bírónak mondván: “erre talán még szüksége lehet…”. Az egyetemen politológiából, államigazgatásból és szakácsművészetből(!) diplomázott. Kiváló diplomái ellenére nem vették fel a CIA-hoz, ahová pedig mindig is vágyakozott.

A kudarc hatására úgy döntött, vált egy nagyot, és színésznek áll. Otthagyta pénzügyi szakértői állását, és huszonkilenc évesen beiratkozott White Barn színi-tanodájába. Az off-Broadwayn 1956-ban, Moliare Don Huanjában debütált. A rákövetkező években lélegzetvételnyi ideje sem akadt, a színházak kézről kézre adták egymás között. A hatvanas években a korszellemre ráérezve lemondott a vastapsokról, és New Yorkból Hollywoodba helyezte át székhelyét. Kockázatos lépését váratlan siker koronázta: mindjárt legelső filmszerepéért (Murder Inc.) Oscar-díjra jelölték.

A cikk teljes terjedelemben olvasható a Hetek hetilapban.

[popup][/popup]