Az izraeli ellenzék vezetője szerint Sarkozy „Izrael barátja”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 7. Franciaország következő elnöke Izrael barátja, aki képes megértetni magát az arab világban is – jelentette ki az izraeli ellenzék vezére.

  Nicolas Sarkozy  
  Nicolas Sarkozy  

Sarkozyvel sokkal kiegyensúlyozottabb lesz Izrael politikája. Sarkozy fogékony Izrael biztonsági problémái iránt és el tudja érni, hogy az arab országokban is hallgassanak rá” – mondta Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud párt vezetője az izraeli közszolgálati rádiónak adott hétfő reggeli interjújában.

Netanjahu szerint Sarkozy megválasztása “jótétemény” Izraelnek és az izraeli-francia kapcsolatoknak. A politikus azt mondta, hogy öt-hat éve személyesen is jó kapcsolatot ápol a leendő francia elnökkel, akivel rendszeresen beszél telefonon.

Vasárnap Avi Pazner izraeli kormányszóvivő, volt párizsi nagykövet is úgy vélte, hogy Sarkozy, „aki Izrael barátja”, „kiegyensúlyozottabb közel-keleti politikát folytat majd”.

Ehud Olmert izraeli kormányfő még vasárnap, a hivatala által kiadott közleményben üdvözölte a francia népet Nicolas Sarkozy megválasztása alkalmából, és meggyőződését fejezte ki, hogy elnöki megbízatása alatt fejlődnek és erősödnek az izraeli-francia kapcsolatok.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]