Az antiszemitizmus nem jellegzetessége a közéletnek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kárpátinfó

2007. november 14. Izraeli látogatása során az ukrán elnök érintette a zsidó közösségekhez való Ukrajnában tapasztalt viszonyulás kérdését, de szólt a holodomor elismeréséről is.

Juscsenko kijelentette, hogy az antiszemitizmus és a kszenofóbia nem jellemző Ukrajnára. Az Ukrán Felkelő Hadsereggel (OUN-UPA) kapcsolatban az ukrán elnök megjegyezte, hogy Ukrajnában az OUN-UPA-t felszabadító mozgalomként értelmezik.

Juscsenko szerint az Ukrán Felkelő Hadsereg semmiképpen sem vett részt antiszemita tevékenységben, de a szervezet alapító okiratai sem tartalmaznak antiszemita megjegyzéseket. A kérdést taglalva az elnök megjegyezte, hogy az OUN-UPA soraiban zsidók is voltak.

Juscsenko a holodomor (az 1932-33 során bekövetkezett ukrán éhínség) témakörét is érintette. Az ukrán elnök elmondása szerint Ukrajna számára nagyon fontos, hogy a nemzetközi közösség elismerje ezt az ukrán népet ért tragédiát. Juscsenko szerint mindez azért is fontos, hogy méltóképpen megtiszteljük az áldozatok emlékét. Az elnök azt is hozzátette, hogy Ukrajna ezen törekvése egyetlen ország ellen sem irányul.

Juscsenko hangsúlyozta, hogy nem Oroszországot tartják felelősnek a múltban történt tragédiáért. Az elnök szerint a holodomor szörnyűségeiért a ma már nem létező politikai rezsim tartható felelősnek.

Juscsenko továbbá egyedi dokumentumokat hozott a KGB archívumaiból. Az anyagok a 30-as és 40-es években végrehajtott zsidó közösségek kiirtását bizonyító dokumentumokat tartalmazzák.

Ma az ukrán elnök a Knesszet plenáris ülésén fog beszédet mondani. Izraeli látogatása keretében Juscsenko találkozik Izrael miniszterelnökével, de az üzleti körök jeles képviselőivel is tárgyalni fog – adta hírül a Korrespondent.net.

[popup][/popup]