Arab bojkott az európai könyvfesztiválok ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Mr1. Kossuth

2008. február 03. / Sárközy Júlia – Róma Arab bojkott indult az európai könyvfesztiválok ellen, miután az idei torinói könyvkiállítás és vásár vendég országa Izrael. A torinói rendezők nem változtatnak döntésükön: szerintük nem a politika, hanem a kultúra a főszereplője a könyvfesztiválnak.

Nem engednek a torinói könyvfesztivál rendezői. Izraelt választották díszvendégnek az idei fesztiválon, és döntésükön nem változtatnak minden külső nyomás ellenére. Akkor bojkottálni fogjuk Torinót – jelentette be Tariq Ramadan, az oxfordi egyetemen tanító muzulmán ideológus, aki máris mozgalmat indított az összes európai könyvfesztivál bojkottálására.

Az arab szerzők maradjanak távol márciusban a párizsi könyvfesztiváltól is! hirdeti Tariq, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy Izraelt, amelyet ő államként nem ismer el, megünnepeljék Torinóban. A kérdés megosztja az arab értelmiséget: az arab írók szíriai székhelyű szövetsége nyílt levélben kérte az olasz írószövetség állásfoglalását. A fő problémát abban látják, hogy a fesztiválon megünneplik Izrael Állam megalapításának évfordulóját.

-Ezekkel a vitákkal politikai arénává változik a könyvfesztivál, és búcsút mondhatunk az irodalomnak – mondta a Torinóban élő iraki író Younis Tawfik, aki szerint a bojkottnak semmi értelme, a fesztivál a párbeszéd helyszíne kell, hogy legyen. A tavaly 300 ezer látogatót fogadó torinói fesztivál finanszírozói botránytól tartanak, az egyik főszponzor, a Fiat csoport azonban nem enged a nyomásnak, még arra sem hajlandó, hogy megossza a díszvendég szerepét izraeliek és palesztinok között. De tárt kapukkal várjuk az arab írókat az összes más nemzetiségű szerzővel együtt.

A gondolatoknak nincsen nemzetisége. Tavaly Tariq Ramadant is meghallgattuk – szögezte le a torinói könyvfesztivál igazgatója.

[popup][/popup]