Antwerpen bocsánatot kért a zsidóüldözésért

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: hirszerzo.hu

2007. október 28. Az antwerpeni polgármester vasárnap hivatalosan is megkövette a város zsidóságát, mert a város vezetése sokkal aktívabb szerepet játszott a második világháború alatti zsidóüldözésben, mint az eddig ismert volt.

   
  Patrick Janssens  

A közelmúltban felbukkant dokumentumokból az derült ki, hogy a városvezetés és a rendőrség sokkal több segítséget nyújtott a németeknek a zsidók begyűjtésében, mint például a szomszédos belga főváros, Brüsszel hatóságai.

Így az 1942 nyarán tartott egyik razzia során a nácik 1000 zsidó elfogására adtak parancsot, de a holland rendőrök segítségével végül túlteljesítettek, 1200-ra nőtt a számuk, ők mind német koncentrációs táborokba kerültek.

Hogy ezt lehetett másképpen, arra jó példa, hogy a brüsszeli kerületek polgármesterei minden együttműködést megtagadtak a németekkel.

Patrick Janssens, Antwerpen polgármestere a város történelmének egyik legsötétebb fejezetéről beszélt. “Nem tehetünk mást, mint hogy elismerjük, a város vezetése és rendőrsége azokban a drámai időkben aktív szerepet vállaltak” – mondta a polgármester.

[popup][/popup]