AB-hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael, Külföld

Első olvasásban a Kneszet megszavaz­ta a terhesség-megszakító tabletta en­gedélyezését, 1993 decemberében. Klinikai bevezetéséhez azonban még a törvényhozás Munkaügyi és Társadalmi Bizottságának kell kimondania a végső szót.

A tabletta bevezetését támogatja az egészségügyi minisztérium és nem til­takoztak ellene a vallásos pártok sem. A törvénytervezetet Yael Dajan, a Munkapárt képviselőnője terjesztette be. Az RU-486-os tablettát egy francia gyógyszergyár fejlesztette ki. A hor­monkészítményt, amely feleslegessé teszi a művi vetélést, amennyiben a ter­hesség első három hónapjában alkal­mazzák, Franciaországban, Svéd­ országban és néhány más országban már alkalmazzák. Az Egyesült Ál­lamokban nem engedélyezték a Bush-adminisztráció idején, még klinikai kipróbálásra sem.

Izraelben a szülész-orvosok, akik köztudottan nem hívei a művi abor­tusznak, üdvözlik a tablettát, amelyet csakis azoknak a nőknek fognak recept­re adni, akiknek az érvényben lévő abortusz törvény engedélyezné a művi vetélést. Jelenleg Izraelben az abortusz bizottságok évente mintegy 15 ezer műtétet engedélyeznek.

Címkék:1994-02

[popup][/popup]