A palesztinok szeretik Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Infórádió

2008. június 23.

Az izraeli arabok 77 százaléka akkor is az országban akarna élni, ha lenne más választása. Nem ez azonban az egyetlen meglepetés, ami a Harvard Egyetem felméréséből kiderült.

A Harvard Egyetem – Kennedy School of Government kutatói 1721 izraelit – arabot és zsidót vegyesen – kérdeztek. Felmérésükből többek között kiderült, hogy a megkérdezett arabok 77 százaléka szívesebben élne Izraelben, mint bármely más államban.

Megtudható az is, hogy a zsidók 73 és az arabok 94 százaléka azt szeretné, ha Izrael “olyan társadalom lenne, ahol a két népcsoporthoz tartozó állampolgárok kölcsönösen tisztelik egymást, és azonos lehetőségekkel rendelkeznek”.

A kutatókat meglepte a vizsgálat eredménye, abból ugyanis kiderül, hogy a véltnél sokkal többen szeretnék a zsidók és az arabok békés egymás mellett élését. Ez különösen érdekes most, amikor Izrael megalakulásának 60. évfordulóját ünneplik, a megemlékezéseket azonban az izraeli arabok tömegei bojkottálják – tette hozzá az eredményt ismertetve a Haarec.

A kutatás viszont arra mutat rá, hogy a valóságban nem olyan megosztott az ország etnikai vonalak mentén, mint gondolni lehetett – hangsúlyozta a felmérést irányító Todd Pittinsky professzor, aki szerint a sajtó túl nagy teret szentel a zsidó-arab szembenállásnak és túl keveset azoknak az őszinte és komoly erőfeszítéseknek, amelyek az együttélést célozzák.

A felmérésből például kiderült, hogy a zsidók 68 százaléka helyeselné, ha az iskolákban tanítanák az arab társalgási nyelvet, és ugyanennyien vélik úgy, hogy személyes felelősségük hozzájárulni a két nép békés egymás mellett éléséhez.

[popup][/popup]