A Magyar Gárda tünet egy amerikai liberális lap szerint

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Visszatérő jobboldali nacionalizmus
Forrás: Népszava

2008. február 14. A Magyar Gárda a legújabb példánya a Kelet-Európába visszatérő jobboldali nacionalizmusnak – írta szerdán a Los Angeles Times. Az Európai Unió keleti bővítésével a keményvonalas nacionalizmus régi szellemeket ébreszt fel nemcsak Magyarországon, hanem Bulgáriában, Szlovákiában, Romániában és más olyan államokban is, amelyek egykor a szovjet tömbhöz tartoztak és ma az új Európa tagjai szeretnének lenni – olvasható a nyugati part egyik vezető liberális napilapjának budapesti tudósításában.

A Magyar Gárda, ezen szélsőjobboldali csoport miatt a kormány, a kisebbségi jogvédők és a néhai Tom Lantos képviselő is aggodalmát fejezte ki. A fekete egyenruhában felvonuló gárdisták olyan vörös-fehér csíkos karszalagot viselnek, amely sokakat azokra a fasisztákra emlékeztet, akik a háború idején elvégezték a nácik helyett a piszkos munkát – írta az újság.

A lap szerint a szélsőjobboldali Magyar Gárda megjelenése tünet. A kommunizmus összeomlását követő szabadság felszínre hozta az antiszemitizmus, az előítéletek és a bevándorlásellenes érzelmek sötét hangulatát. Ezt közvetíti pár kicsiny, de hangos szélsőséges csoport: a társadalom néhány olyan rétegének kiábrándultságára építenek, amelyek úgy érzik, elkerülte őket a piacgazdasági reform és a globalizáció. A cikk megemlíti: a csoport azt a kormányellenes zúgolódást is kihasználta, amely azt a botrányt követte, amikor a miniszterelnök bevallotta, hazudott a közvéleménynek a gazdaságról.

A Los Angeles Times szerint az antiszemitizmus szelleme különösen Budapesten nyugtalanító, ahol Kelet-Európa legnagyobb, újjáéledő zsidó közössége él.

Ugyancsak szerdán közölt cikket a Magyar Gárda előretöréséről a keleti parti tekintélyes konzervatív napilap, a The Christian Science Monitor, amely a csoportot romaellenes, szélsőjobbos milíciaként mutatta be.

[popup][/popup]