A lengyel elnök a “zsidó lobbi támogatója” – a Radio Maryja vezetője szerint

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 9. Szélhámosnak és “a zsidó lobbi támogatójának” nevezte Lech Kaczynski lengyel államfőt egy előadásában Tadeusz Rydzyk, az ultrakatolikus Radio Maryja igazgatója – írta a Wprost című lengyel hetilap hétfőn megjelent legújabb számában, a szóban forgó előadásról – még áprilisban – készült magnófelvételre hivatkozva.

  Lech Kaczynski  
  Lech Kaczynski  

A diákok számára tartott előadásában az antiszemita megnyilvánulásairól ismert Rydzyk azzal vádolta meg Kaczynskit, hogy támogatja a zsidók Lengyelországgal szembeni 65 milliárd dolláros kárpótlási követelését. Az előadásról a hallgatóság egy tagja magnófelvételt készített, ennek szövegét közölte a lengyel hetilap. Rydzyk azonnal provokációnak nevezte a cikket, és tagadta a neki tulajdonított kijelentéseket.

A tizenöt éve működő Radio Maryja szélsőségesen nacionalista, EU-ellenes és antiszemita jellegű műsorokat sugároz, amelyek botrányos tartalma már a Vatikán bírálatát is kiváltotta. Az ultrakatolikus médiabirodalmat irányító Rydzyk atya eddig kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a Lengyelországot irányító Kaczynski ikrekkel: a 2005-ben tartott választásokon nyíltan támogatta az államfőt, illetve annak ikertestvérét, Jaroslaw Kaczynski kormányfőt. Sőt a miniszterelnök vasárnap még részt vett azon a misén, amelyet a rádió mintegy 150 ezer hallgatója és támogatója előtt tartottak a czestochowai Mária-kegyhelyen.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]