A húrok hídja Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2008. június 27. / O. L. Gy. Jeruzsálemben szerda este ünnepi kivilágítás és tűzijáték kíséretében avatták fel a világhírű spanyol építész, Santiago Calatrava alkotását, a 360 méter hosszú, kanyart alkotó hídját.

   
  A “húrok hídja”  

A népnyelv máris “a húrok hídjaként” említi, minthogy egy 118 méter magas központi oszlopról 66 fehér acélkábel tartja a szerkezetet.

“A híd legfontosabb vonatkozása a helyszín, Jeruzsálem történelmi jelentőségével, a vallások találkozásával – nyilatkozta a tervező az El País napilapnak.

Mint mondta, a kihívás hatalmas volt, hogy itt egy száz százalékban modern építményt alkosson, olyat, amely éles kontrasztban van a város történelmi és kulturális jellegével.

Ezzel kívánta ugyanis érzékeltetni, hogy a híd – amely egyébként a tervezett villamos vonalára esik – a jövőt, az izraeliek és a palesztinok közti megbékélést szimbolizálja. A készülő villamospálya ugyanis áthalad majd a keleti, az arabok lakta városrészen is az újabb izraeli telepekig.

A spanyol építész nem kívánt reagálni a kritikákra, amelyek közül ismét megfogalmazódott a Jerusalem Post csütörtöki internetes oldalán például az, hogy az eredetileg is rendkívül magas költségvetést meszsze túllépő, 70 millió dolláros beruházással pillanatnyilag a világ legdrágább gyalogoshídja, hiszen az első villamos majd csak két év múlva indulhat el.

[popup][/popup]