38 év után az első

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Jehja ibn Daud Cubajri a neve annak a 87 esztendős, félig vak jemeni zsidónak, aki a múlt év decemberének egyik estéjén a Ben Gurion repülőtéren Izrael földjére lépett. Az aggastyánt három gyermeke várta.

Négy évtizede, hogy az apa nem látta fiait, akik 1950-ben, az emlékezetes „Repülő Szőnyeg” akció során települtek át Izraelbe. Az idős ember akkor nem ment velük, mert előbb el akarta adni üzletét. Ez ugyan nem sikerült neki, vagyonát elvesztette, mert a jemeni hatóságok két ízben is bebörtönözték. Előbb azért ítélték el, mert a Tórát próbálta tanítani fiataloknak, másodszor meg azért, mert Izraelben élő hozzátartozóitól egy Jemenbe látogató amerikai révén levelet kapott. A vád mindkét esetben Izrael javára végzett kémkedés volt. Így hát Jehja ibn Daud Cubajrinak nem sikerült néhány hónap után követnie családját, amint elképzelte.

Az Izraellel szemben szerfölött barátságtalan politikát folytató Jemen mind ez ideig megakadályozta, hogy zsidó állampolgárai Izraelbe települhessenek. 38 év után az első kivételt a félig vak öregember jelenti.

(Die Jüdische Zeitung, Svájc)

 

Címkék:1991-04

[popup][/popup]