„Súlyos hiba” lenne elszalasztani az izraeli-palesztin béke idei megkötésének esélyét

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Metró

2008. június 18. A jordániai király arra figyelmeztetett szerdán, hogy „súlyos hiba” lenne elszalasztani az esélyt az izraeli-palesztin béke idei megkötésére, amelyet George W. Bush amerikai elnök is szorgalmaz.

Az Egyesült Államokkal szövetséges II. Abdalláh hangsúlyozta, hogy a Közel-Keletnek „ki kell kerülnie ebből a (jelenlegi) veszélyzónából”, s hogy a legfontosabb lépés, amelyet a térségnek meg kell tennie, az „az izraeli-arab konfliktus átfogó rendezése”.

Az uralkodó azon, az immár hagyományos találkozón fejtette ki nézeteit, amelyet évről évre Nobel-díjasok részvételével rendeznek meg globális problémák megvitatására a nabateusok által mintegy kétezer éve épített ősi Petra városában.

Az idei fórumon 29 Nobel-díjas két napon át olyan témákat vitat meg, mint az egész világot érintő élelmiszerválság, vagy a gazdasági fejlődés és az oktatás kérdései.

A házigazda II. Abdalláh beszédében azt mondta, hogy amint sikerül rendezni az izraeli-palesztin konfliktust, a térség egységes és békés lesz, és készen áll majd a továbblépésre.

„Ehhez a munkához, a béke és a haladás megteremtéséhez minden támogatást meg kell adnunk” – fűzte hozzá, ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a térségre nézve továbbra is „példátlan fenyegetést” jelentenek „az erőszakot és a tehetetlenség érzését tápláló” szélsőségek.

„Súlyos hiba lenne elszalasztanunk az idén kínálkozó lehetőségeket: hogy létrehozzunk végre egy szuverén, független és életképes palesztin államot … egy biztonságos és elismert Izrael mellett” – mondta.

Az idei petrai konferencián más Nobel-díjasok mellett ott van Simon Peresz izraeli államfő, Elie Wiesel holokauszt-túlélő író és a száműzetésben élő buddhista vezető, a dalai láma is.

Számos arab és afrikai vezető is részt vesz a rendezvényen, így például Amr Musza, az Arab Liga főtitkára, vagy az 57 államot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezetének jelenlegi elnöke, Abdoulaye Wade szenegáli elnök.

Elie Wiesel, aki 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat, a fórumon azt javasolta, állítsanak fel egy Nobel-díjasokból álló bizottságot az éhínség és a nemzetközi élelmiszerválság nyomon követésére, amelynek tagjai felkeresnék az éhség sújtotta térségeket, hogy első kézből tájékozódhassanak a problémákról.

A jordániai király fejlesztési alapja és a Wiesel-féle Alapítvány az Emberiségért által szervezett petrai konferenciát idén negyedszer tartják meg.

[popup][/popup]