„Nem tüntetek a Kádár rezsim tollnokaival”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Kornis nyílt levele Andrassew Ivánnak
Forrás: Hetek Online

2008. április 27. Demonstrációt szerveznek a Gój Motorosok a Népszava szerkesztősége elé, a lap egyik munkatársa, Andrassew Ivánnak a Hócipő szatirikus lapban megjelent humoreszkje miatt. Több antifasiszta szervezet ellentüntetést szervez.

Kornis Mihály író ezzel kapcsolatban egy nyílt levelet küldött el lapunknak, melyet az alábbiakban szó szerint közlünk.

Köszönöm Andrassew Ivánnak neked, csak távolról ismert, mégis közeli barátom, amit értem s mindazok védelmében teszel, akiket aljas támadás ér. Néhány hete higgadtan szembesítetted B.Zs. urat ellenem folytatott több évtizedes uszítgatásainak mocskos okaival. Ugyan nem szorulok védelemre, mert szavam és könyveim őrködnek felettem, de azért nagyon jólesett, hogy te vetted a fáradtságot és elmondtad neki, amit én már egyébként egyszerűen elfelejtettem: hogy miért is kell nekem minden Orbán-hatalomátvétel környékén elviselnem, hogy ő szavakkal megpróbáljon leköpni.

Kitüntetésként fogom fel különben ezt a pogány rituálét, az Egy Igaz Isten tudja, hogy miért. Te pedig Iván, nagyszerű ember vagy, bátor és talpig férfi. De meg kell értened, hogy én nem csak antifasiszta vagyok, hanem antikádárista is. Tudod, én írtam a Kádár-könyvet. Torkig vagyok már a szellemi utódaival a magyar baloldalon éppúgy, mint a jobboldalon. Példaképem Angyal István, a Tüzoltó utcai felkelők parancsnoka, akinek nővérét az auschwitzi tábor szeme láttára akasztották fel a náci pribékek, őt magát pedig1958 végén Kádár János pribékjei.

Nem tüntetek együtt a náciveszély ellen a Kádár rezsím szolgalelkű tollnokaival. Nem tüntetek együtt egyik csahos falkával a másik ellen. Ezért nem leszek ott az általad szervezett, keddi demonstráción. Téged hősnek tekintlek továbbra is, de már megtévesztett embernek – akit az MSZP propagandistái praktikusan felhasználnak, cinikusan és könyörtelenül. Eljönnél-e arra a tüntetésre, amelyet Gyurcsány, Orbán, Szilvásy, Kövér, Kóka és Magyar uraknak a politikai színtérről való, rég esedékes lelépése érdekében volna kedvem meghirdetni? Szeretném hinni, igen.

Alig várom, hogy egy nélkülük felálló politikai mezőny végre rendbetegye az ország dolgait és megszüntesse a felülről szított polgárháborús hangulatot.

Kornis Mihály

Pest, 2008. április 27.

[popup][/popup]