„Nem fogadjuk el, hogy akár csak egyetlen hüvelyk is a zsidóké legyen”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Bin Laden megfenyegette Izraelt
Hírszerző összeállítás

2007. december 30. Újabb, Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel bukkant fel az interneten. A csaknem 1 órás beszédben a terroristavezér az iraki szunnitákat figyelmezteti, hogy ne harcoljanak az al-Kaida ellen és ne lépjenek szövetségre az amerikaiak által támogatott iraki kormánnyal. Ugyanakkor szokatlanul komolyan megfenyegette Izraelt.

Újabb, Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel bukkant fel iszlámista weboldalakon. A csaknem 1 órás beszédben a terroristavezér az iraki szunnitákhoz szól, és arra figyelmezteti őket, hogy ne harcoljanak az al-Kaida ellen és ne lépjenek szövetségre az amerikaiak által támogatott iraki kormánnyal.

Bin Laden szerint azok a legrosszabbak, akik földi mulandó életükért elárulják vallásukat. Példaként említette az el-anbári szunnita arab tömörülés volt vezetőjét, Abdulsattár Abu Rísát, aki együttműködött az amerikaiakkal az al-Kaida elleni harcban. A férfit végül szeptemberben megölték.

A nyugat-iraki el-Anbár tartományban sok szunnita arab törzs szövetségbe tömörült az al-Kaidával kapcsolatba hozható felkelőkkel szemben. Az amerikai hadsereg azon van, hogy hasonló – az “Ébredés tanácsainak” elkeresztelt – csoportok alakuljanak az arab ország más vidékein is.

“Vért vérért”

Bin Laden az 56 perces felvételen arra figyelmezteti az iraki szunnita arabokat, hogy ne csatlakozzanak egy esetleges szunnita-síita-kurd egységkormányhoz, mert egy ilyen vezetés nem engedné, hogy Irak iszlám állammá váljon. A nagykoalíció az amerikaiaknak kedvezne, akik az iraki olajra pályáznak – tette hozzá bin Laden.

Bin Laden arról is beszélt, hogy a jelenleg Irakban harcoló iszlám harcosok hamarosan Izrael ellen is fordulhatnak. “Biztosítani szeretném népünket Palesztinában, hogy ott is kiterjesztjük a dzsihádot (szent háborút)” – mondta. “Felszabadítjuk egész Palesztinát, a (Jordán) folyótól a tengerig” – jelentette ki. “Vért vérért, rombolást rombolásért” – jelentette ki.

“Nem fogjuk elfogadni, hogy akár csak egyetlen hüvelyk is a zsidóké legyen Palesztina földjén, miként azt más muszlim vezetők tették” – fűzte hozzá. Hozzátette, soha nem fogják elismerni Izraelt, de az olyan palesztin kormányt sem, amelyik elfogadja Izrael létjogosultságát.

Bin Laden és az al-Kaida más vezetői rendszeresen fenyegetik Izraelt azzal, hogy “felszabadítják Palesztinát”. Megfigyelők szerint azonban a mostani üzenet lényegesen élesebben fogalmaz a korábbi üzenetekhez képest. Izrael a közelmúltban többször is óvott az al-Kaida növekvő aktivitásától, szakértők szerint azonban érdemben nem nőtt a terrorszervezet befolyása a térségben.

Az első vizsgálatok szerint a hangfelvétel a novemberi egyesült államokbeli izraeli-palesztin béketárgyalások után, de a korábbi pakisztáni kormányfő, Benazir Bhutto csütörtöki meggyilkolása előtt készült – bin Laden nem tesz említést Bhuttóról. Az al-Kaida vezére a mostanit nem számítva idén eddig négyszer jelentkezett: egy videoüzenetben és három hangfelvételen.

Lassan javul a helyzet?

A Fehér Ház szerint a most felbukkant felvétel újabb bizonyíték arra, hogy Irakban javul a helyzet. Az iraki emberek egyre inkább belátják, az al-Kaida veszélyt jelent a demokráciára és a szabadságra, ezért ellene fordulnak – kommentált az amerikai vezetés.

Az üzenet egy nappal azután jelent meg az interneten, hogy az iraki belügyi szóvivő közölte: az iraki és az amerikai erők “75 százalékban szétzúzták” az idén az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat iraki szervezetét. Az iraki al-Kaida-szervezet cselekvőképessége állítólag csak néhány, Bagdadtól északra fekvő helyre korlátozódott. Az eredmény elsősorban az iraki biztonsági erők fejlődésének köszönhető.

A szóvivő szerint e siker egyik magyarázata abban rejlik, hogy nagyrészt sikerült kigyomlálni a biztonsági erők állományából azokat a parancsnokokat, akik kapcsolatokat tartanak fenn az országban tevékenykedő különféle radikális fegyveres csoportokkal.

(Forrás: MTI, FH, Spiegel Online)

[popup][/popup]