„Lehet, hogy a zsidók nem is annyira mások, mint mi”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

“Istenek: használati utasítások” címmel kiállítás nyílt Madridban a Centro Cultural de la Villában.
Forrás: Stop

2007. november 3. Célja az Európában jelen lévő vallások megismertetése képek, installációk, vetítések és egy színdarab segítségével – nyilatkozta Elie Barnavi izraeli történész, a brüsszeli Európa Múzeum egyik vezetője, a kiállítás tudományos bizottságának igazgatója.

A januárig látogatható kiállítás tíz termen keresztül mutatja be a különböző vallások tanait, például a túlvilágról, az élet és a halál közötti átmenetről. Százötven hang adja elő Cédric Dambrain fiatal művész művét, a vallások zenéjét.

A belga Philippe Blasband színdarabja naponta hatszor szól a vallási erőszakról, konfliktusokról. Templomok makettjei, szent könyvek, térképek segítenek eligazodni a keresztény, a muzulmán, a buddhista, a taoista, hindu hagyományokban.

A látogató megismerkedhet a “közvetítők”, a dalai láma vagy Teréz anya életútjával, tevékenységével. Ezzel a szervezők a megértés kulcsát akarják adni a vallásokhoz, amelyek “sokak számára az erőszak paradigmájának tűnnek” – mondta az igazgató, akinek örömteli élménye volt az a mondat, amelyet egy muzulmán mondott a látogatás után társának: “Lehet, hogy a zsidók nem is annyira mások, mint mi.”

[popup][/popup]