„A fasiszta gondolkodás újra jelen van Magyarország utcáin”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: MTI-OS

2007. december 7. A holokauszt tanulságaira hívja fel a figyelmet az Országos Cigány Önkormányzat, és elhatárolódásra szólítja a közszereplőket.

A ’30-as években, a náci Németországban az “SA”, más néven, a “barna ingesek” masíroztak a munkásnegyedekben. Mindez több millió ártatlan ember halálához és koncentrációs táborokhoz vezetett – reagált az Országos Cigány Önkormányzat pénteki közleményében arra a hírre, hogy a Magyar Gárda kétszáz fővel szándékozik végigvonulni a Pest megyei Tatárszentgyörgy egyik utcáján, ahol romák is laknak. (A közleményben egyébként nem utalnak a Magyar Gárda kezdeményezésére.)

“Meg kell állapítani, hogy a fasiszta gondolkodás újra jelen van Magyarország utcáin. Mindannyian tudjuk, hogy eme népirtó és beteg, embertelen ideológia több tízmillió ember szörnyű halálát okozta” – fogalmaz az OCÖ közleményében.

A közlemény szerint a romák a békés együttélés, a szolidaritás, egy közös és sikeres ország építésében érdekeltek.

Az OCÖ visszautasít minden hátrányos megkülönböztetést, és arra kér minden politikai és közéleti szereplőt is, hogy határolódjon el a népirtást okozó eszméktől és azon szervezetektől, akik ma Magyarországon ezt képviselik.

[popup][/popup]