Heisler András Zoltai Gusztáv lemondásáról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Mazsihisz elnöke az ATV Egyesen Beszéd című műsorában úgy fogalmazott, Zoltai Gusztáv BZSH-Mazsihisz ügyvezető igazgató a Szabadság térre tervezett emlékmű körüli vitákkal indokolta lemondását.

Heisler Andrást választották a Mazsihisz elnökévé

Heisler András, Mazsihisz elnök. Fotó: Kallós Bea, MTI

A Szombat viszont – a hitközség vezető köreiből is megerősített információk alapján – úgy tudja: Zoltai Gusztáv lemondása a hitközségnél zajló gazdasági és pénzügyi átvilágítással függ össze. Kár, hogy a mindig oly éber Kálmán Olga nem kérdezett rá erre, a nemcsak nálunk, hanem a sajtóban már másutt is megjelent értesülésre.

Két dolgot szükségesnek tartunk leszögezni.

A Szabadság térre tervezett szobor koncepciója és felállításának politikai kierőszakolása elhibázott és elutasítandó.

Elhibázott azonban az is, hogy a Mazsihisz a szoborügyet hangoztatja Zoltai távozásával kapcsolatban, nem pedig az igazi okokat, miközben elismerésre méltó eredmény, ha elérik az ügyvezető igazgató távozását.

A zsidó érdekképviselet csak akkor lesz képes hiteles politikát folytatni, ha egyrészt nyíltan feltárja, milyen eredményeket hoztak a gazdasági átláthatóságért, a tiszta viszonyokért tett intézkedések, és levonja belőlük a személyi és egyéb következtetéseket, másfelől pedig folytatja a történelemhamisítás elleni küzdelmet. Ám ha a BZSH-Mazsihisz az utóbbi igazságait akarja felhasználni az előbbi által feltárt sötét foltok takargatására, elveszíti a közelmúltban megszerzett erkölcsi tőkéjét.

 

[popup][/popup]