Szépségkirálynők. És zsidók

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az 1976-ban rendezett Miss Universe-t a világ nagy szépségkirálynő-versenyeinek során először izraeli versenyző nyerte meg. Zsidó szépségkirálynők azonban többször is diadalmaskodtak különböző nemzetközi szépségversenyeken.

 alexandrarosenfeld.jpg

Alexandra Rosenfeld 

A keszthelyi tisztiorvos, Simon István lánya, az akkor 19 éves Böske 1929-ben elnyerte a Magyarország szépe címet, s ezzel jogot nyert arra, hogy részt vegyen mind a Párizsban rendezett, második alkalommal kiírt Európa szépe, mind az Egyesült Államokban rendezett Miss Universe versenyen. A párizsi versenyt Simon Böske megnyerte, a texasi Galvestonban azonban Ausztria szépe, a nála egy évvel idősebb bécsi Lisl Goldarbeiter, a szegedi származású zsidó díszműkereskedő, Goldarbeiter Izsó lánya vitte el a pálmát. Lisl Goldarbeiter a II. világháború után Szegeden ment férjhez és ott is élt 1996-ban bekövetkezett haláláig.

Korunk négy jelentős, az egész világra kiterjedő szépségversenyének – a Világszépe, a Föld szépe, a Nemzetközi szépség és a Miss Universe – egyikét először 1976-ban nyerte meg nemcsak zsidó, hanem izraeli versenyző. A vezetéknevét utóbb Morra héberesítő Rina Messingernek az akkor még a brit koronához tartozó Hong Kongban rendezett Miss Universe-versenyen való jelenléte hatalmas biztonsági kockázatot jelentett, például a döntőre nem engedtek be televíziós kamerákat. A győzelem után a tízezer dolláros fődíj egy részét sebesült izraeli katonák gyógyulására felajánló Messinger így nyilatkozott: „Nem vagyok politikus. Azt hiszem, hogy az, hogy én lettem a Miss Universe, megmutatja az embereknek: Izraelnek van a háborús arcán kívül másik arca is.”

Bár Izrael a földrajzi értelemben vett Európán kívül fekszik, Izrael képviseltetni szokta magát az Európa szépe versenyen, amit 1994-ben az izraeli Lilach Ben-Szimon nyert meg.

LislGoldarbeiter.jpg 

Lisl Goldabeiter

Egyszer, 1998-ban történt meg, hogy az 1951-ben útjára indult Világszépe versenyen izraeli versenyző győzött. A 19 éves Linor Abargilt a verseny előtt két hónappal Olaszországban megerőszakolták, ő pedig ezt követően nem tipikus módon viselkedett: sok, a megerőszakoltságát szégyenlő nővel ellentétben a nyilvánosság és a hatóságok elé vitte az ügyet, sőt: fölszólította nőtársait, hogy nemi erőszak esetén kövessék példáját.

Miután az 1986-os születésű Alexandra Rosenfeld 2005-ben megnyerte az Elzász szépe, tavaly pedig a Franciaország szépe versenyt, az októberben, Kijevben megrendezett Európa szépe versenyen sem talált legyőzőre. A franciaországi antiszemiták egyik kedvelt céltáblájává vált Rosenfeld már Franciaország szépe volt, amikor 2006 februárjában részt az Ilan Halimi brutális meggyilkolását követő nagy anti-antiszemita tüntetésen.

A Nyájas Olvasónak nyilván örömkönnyek gyűlnek a szemébe: az egyesült államokbeli Palm Springsben októberben megrendezett Homokos világszépe verseny első díját a 37 éves izraeli Nátán Saked nyerte meg. A verseny erejét mi sem mutatja jobban, hogy nemzetközi mezőnyben a Vatikán is képviseltette magát. Tovább emeli a hír fényét, hogy a magyar Gyöngyösi Nándor közönségdíjat nyert…

 ritamessinger.jpg

Rina Messinger 

Bár nemzetközi szépségversenyt nem nyert, érdemes pár szót szólni a posztpuskási kor talán leghíresebb élő magyarjáról, a Gábor Zsazsa néven elhíresült Gábor Sáriról. A február 6-án tizedik ikszébe lépett díva már az 1933-as szépségkirálynő-választáson Magyarország szépének első udvarhölgye, három év múlva pedig már Magyarország szépe volt. 1938-tól 1940-ig Ankarában élt egy török diplomata feleségeként, majd 1941-ben az Egyesült Államokban telepedett le.

Az összesen nyolc érvényes és egy érvénytelen házasságot kötött Gábor Sári 1952-től filmezett. Bár néhány híres film főszereplője volt, színészi karrierjénél nagyobb hírnevet szerzett neki botrányos magánélete. Érdekes, hogy jelenlegi házassága több mint húsz éve tart a nála huszonöt évvel fiatalabb anhalti herceggel, Frigyessel.

 

 

 

 

Címkék:2007-03

[popup][/popup]