“Ukrajna hangja” jiddisül énekel

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Zene

Az X-faktornak megfelelő ukrajnai tehetségkutató versenyen robbant be a 22 éves Tatjana Amirova, aki jiddisül énekelt a kijevi közönségnek.

Amirova

Bei Mir Bistu Shein, a 30-as években New Yorkban írt népszerű jiddis dal jazzes változatára állva tapsolt a zsűri és a közönség is el volt ragadtatva. A multikulti szellemiségű műsorban a zsűritagok is héber és jiddis szavakkal elegyes beszédben méltatták a fiatal énekesnőt, aki nyíltan beszélt zsidó származásáról.

giphy

A hosszú szoknyába és hosszú ujjú blúzba öltözött, ám szenvedélyesen éneklő Amirova nyíltan beszélt zsidó családjáról, amit a zsűri és a közönség is pozitívan fogadott.

“Zsidó hagyományok szerint nevelkedtem, és megtisztelő számomra, hogy részem lehet a zsidó kultúra felélesztésében, amire sajnos ma már nem mindenki emlékszik” – felelte Amirova a zsűri kérdésére.

Egy hosszabb bemutatkozó (orosz nyelvű) videóban megismerhetjük a fiatal énekesnő népes odesszai zsidó családját,  zsinagógáját, s s egy szépen beállított képsorban láthatjuk  öt, amint a héber imakönyvet olvassa.

Címkék:Amirova, jiddis dal, Kijev, Ukrajna hangja

[popup][/popup]