Dustin Hoffman szembesült megrázó zsidó örökségével

Írta: Mika Klára - Rovat: Cikkek, Film, Kultúra-Művészetek

A kisgyermek Dustin Hoffman elől édesapja elrejtette családjuk fájdalmas történetét. Az amerikai Gyökereid felkutatása televíziós műsornak köszönhetően, az Oscar-díjas színész, hosszú évek után végre felfedezhette az igazságot elődjeivel kapcsolatban.

Az adásban felmenőiről feltárt megdöbbentő részletek mélyen megindították a 78 éves sztárt.

A színész Libba nevű nagymamája Ellis Island-en készült orvosi nyilvántartásából megtudta, hogy a rettenthetetlen hölgynek szinte hihetetlen akadályokkal kellett megküzdenie 1930-ban azért, hogy 62 éves korában emigrálni tudjon Amerikába. A feljegyzések arról tanúskodnak, hogy Libba elvesztette bal karját, gyenge látástól és időskori demenciától szenvedett.

“Ő családod hőse” – mondta Hoffmannak ifj. Henry Louis Gates műsorvezető a felvételen.
“Valóban hős volt” – válaszolta a könnyeivel küszködő Dustin Hoffman.

Az Aranyoskám sztárja a műsorban értesült róla, hogy Libbának és családjának mi mindent kellett elszenvednie, s fény derült zsidó örökségére is, amit szülei megpróbáltak titokban tartani előtte.

Hoffman a műsorban tudja meg, hogy Libba öt évet vészelt át egy orosz koncentrációs táborban, miután férjét és a fiát is meggyilkolta a Cseka, az 1917-es polgárháború kitörése után a szovjetek által működtetett titkosrendőrség, s mindkét oldal üldözte a zsidókat. Hoffman családja a mai Ukrajna területén élt. Sokan nem tudtak dacolni az orosz koncentrációs tábor mostoha körülményeivel és odavesztek, de Libbának, aki már 53 éves volt, amikor bekerült, valahogy sikerült túlélnie.

A hősies nagyi Argentínába szökött, ami a Kelet-Európából menekülő zsidók között az egyik választható úti cél volt akkoriban, majd innen jutott át Amerikába. Családjával Chicagóban telepedett le, ahol 76 éves koráig, 1944-ben bekövetkezett haláláig élt.

Hoffmant, aki eddig homályban tapogatózott családja múltját illetően, láthatóan megindította Libba és más hozzátartozóinak a története.

„Az emberek megkérdeznek ma: ‘Mi vagy te?’ Azt felelem: ‘zsidó vagyok’ ” – mondja könnyeivel küszködve Hoffman. “Mindannyian azért élték túl, hogy ma itt lehessek.”

A People.com cikke nyomán

Címkék:Dustin Hoffman, holokauszt, vészkorszak, zsidóság

[popup][/popup]