Szombat előfizetés 2017

Nincs mintánk, hogy lehet magyar zsidóként élni

Írta: Fináli Gábor - Rovat: Hagyomány

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

A neológia a XX. század második felére elveszítette progresszív jellegét.

Sokakat azért veszítünk el, mert nem merünk válaszolni reménybeli híveink legégetőbb, legaktuálisabb kérdéseire a vegyesházasság problémájától a nők vallási szerepéig, jogaiig. Pedig lenne és lehetne miről gondolkodnunk és már nincs is túl sok időnk rá, hogy elkezdjük.

Bár már évek óta gyakorló gyülekezeti vezetőként dolgozom, csak nemrég, pár hete avattak végzett rabbivá és vált hivatalosan is feladatommá, hogy a magyar zsidók hatalmas, vallástalan többsége megszólításának módjain gondolkodjak.

Azt hiszem, az az egyik legnagyobb problémánk, hogy nem a magyar zsidó közösség valós igényeiből indulunk ki.

 

A magyar zsidó identitás nem eleven

Az emberek, a zsidók és a nem zsidók is, társakat keresnek, társaságra vágynak elsősorban és a spiritualitás vigaszát remélik a vallástól. Zsidók százai tanulnak a buddhista főiskolán, csatlakoznak a krisnásokhoz, találnak otthonra a Hit Gyülekezetében. Amikor kérdezem, hogy miért nem a zsinagógában keresik és szólítják Istent, azt mondják, hogy lenéztek a zsinagógába is és nem tetszett nekik. Héberül beszéltek és olvastak, nem értettek semmit belőle, a hetiszakasz magyarázatában elbeszéltek a fejük felett.

Pedig a liturgia folyamatosan alakult a zsidó közösségekben, most is alakítani kéne a mai igények figyelembevételével, barokk jellegű túlzásait lenyesni. Mi most mindenből a leghosszabbat csináljuk, amit csak a zsidóság történetében kitaláltak. Továbbá nem fordítja senki a Tórát, amikor felolvassuk, nem is sokan értik, nem is sokan figyelnek, még a leghűségesebb zsinagógai tagok között sem, így épp a funkcióját nem tölti be, nem veheti szívére a közösség, mert azt sem tudják, miről van szó éppen.

A beszédeknek sem csak a híres középkori írásmagyarázókhoz kellene kapcsolódniuk, hanem a hallgatóik aktuális, 2017-ben zajló életéhez. Mintha a zsinagógák spiritualitása merő rituális külsőség lenne, amely nem járja át a valódi életet.

Mindennek az a mélyebb oka, hogy a magyar zsidó önazonosság nem eleven. A holokausztra vagy Izrael sikereire épül, vagyis nincs köze a saját otthonunkhoz és a jelenhez.

A származásunkat nem mi csináltuk, az izraeli sikersztori pedig nem a miénk, nem járulunk hozzá, nem élünk benne, nem ott élünk, hanem itt. Nem kapcsolódik a hétköznapjainkhoz, nem is tudunk róla túl sokat, csak idealizáljuk. De nem von be minket, nem kér tőlünk semmit és nem is felel a valódi, itt és most esedékes problémáinkra.

A holokauszt sajnos még a harmadik-negyedik nemzedékben is nagyobb közösségképző erő, mint a Tóra erkölcsisége, szépsége, gazdagsága, nagyobb hatással van ránk Auschwitz, mint a Szináj hegye.

Ezt célzott közösségépítési, kommunikációs erőfeszítésekkel meg kell próbálni megváltoztatni. Erre kéne kommunikációs stratégiát alkotni, átgondoltan, programszerűen kéne lefordítani fontos könyveket, behozni filmeket, újságcikkekben próbálni meg követni, mi történt a zsidó nagyvilágban.

És olyan zsidóságot kell csinálni, amely tudomásul veszi például, hogy a vegyesházasságok száma 80%-os Magyarországon jelenleg, mert akkor is ennyi, ha nem vesszük tudomásul. A statisztikák magukért beszélnek évtizedek óta, a húszas években is magas volt a vegyesházasságok száma, az elfogadottságunk mértékét is jelzi, hogy a nem zsidó magyarok gond nélkül házasodnak a zsidó magyarokkal.

 

A vegyesházasság esély is

Ez esély is lehet, ha a nem zsidó házasfelet és a gyermekeket meg tudja érinteni a zsidóság, ha be tudjuk vonzani őket, spirituális otthonra lelnek nálunk, akkor a vegyesházassággal nem kevesebben leszünk, hanem többen – erre kéne törekedni, kitalálni, hogyan lehetséges. Ahhoz, hogy ez működjön, összhang kéne a rabbik között: tudnia kell mindenkinek, hogy Dávid király nagymamája, Ruth betérő volt, betérők voltak Rabbi Akiva szülei is, aki a legnagyobb volt a korai rabbik között.

Ez hatalmas kihívás: olyan közösségeket kell csinálnia mindannyiunknak, együtt, amelybe szívesen tartoznának ők, zsidó híveink nem zsidó családjai is, amelyek vonzóvá teszik a zsidóságot számukra. A rabbijaink jó része is érintett, vagy a szülei, vagy betérő házastársa, vagy a gyerekei párválasztása révén, én magam is vegyesházasságból származó betérő vagyok. Tényleg azt gondolom, hogy mindebben esélyt is láthatunk. A nem zárt, a környező társadalomba jól integrálódott közösségek csak így tudnak fennmaradni, ez a neológia útja.

Mind szembesültünk már a kéréssel, hogy adjunk össze egy lányt vagy fiút nem zsidó szerelmével, és erre nagyon nehéz nemet mondani, mert a visszautasítottak úgy érezhetik, hogy az egymás iránt érzett szerelmüket utasítjuk el, utasítja el a zsidóság, ilyen közösségbe pedig nem akarnak tartozni.

Az emberi méltóságot, a társas viszony fontosságát kell hangsúlyozni ilyenkor, ez vallási kötelességünk. Ilyen esetekben elmondanám a párnak, hogy nem tudom megszentelni a zsidó vallás áldásaival a szerelmüket a jelenlegi állapotában, elmondanám, hogy általában a többséghez asszimilálódnak a vegyes házasságokban élők, de azt is elmondanám, hogy ez nincs eldöntve, lehet belőlük egy szép zsidó pár is akár, akiket majd boldogan adok össze. Semmiképpen sem küldeném el őket, bár tudom, mekkora kockázat ez.

A vegyesházasságok éppen azt jelzik biztosan, hogy a törzsi jellegű, a holokausztra és Izrael csapásmérő erejére építő zsidó identitásnak Magyarországon nincs jövője, valami más kell. Az „auschwitzi identitású” zsidók is vegyesházasodnak, mivel semmit, ami a mindennapi döntéseiket irányítja, nem kaptak tőlünk. Mi kötné akkor őket? Pontosan tudom követni, hogy ez a helyzet: a Wesselényibe, Anna Frankba járt egykori osztálytársaimnál sincs ez másképp.

 

Kivinni a vallást a zsinagógából

A zsinagógán kívül kell utolérni a zsidókat, mert jelenleg nem többnyire nem ott tartózkodnak: például a Zsidó Kulturális Fesztivált is erre kell használni. A fesztivál remek és népszerű, a nagy rendezvények pompásan működnek, Koncz Zsuzsa dugig megtölti a Dohány utcai zsinagógát, de neki nem dolga újraértelmezni a zsidóságot: ő behozza az embereket, és ha már itt vannak, adnunk kell nekik valami specifikusan zsidót. Erről kell gondolkoznunk. A celebeket is meg lehet szólítani, mert sok ember azonosul velük, ők is segíthetnek visszahozni sokakat, ezt a chabad-hászidok régóta csinálják, nyugodtan eltanulhatjuk tőlük.

Általában véve meg erősebb, zajosabb civil szervezeti, zsidó társadalmi életre volna szükség, nem az alijázást kéne promotálni azoknak, akik végre kötődnek a zsidósághoz. Ezzel a saját létalapunkat számoljuk fel, mert senki nem hisz a magyar zsidó jövőben, a jelen és a saját terünk nem népszerű, csak a múltban és a távolban akarunk otthon lenni, reménytelenül. Éppen nekünk, a magyarrá lett zsidóság, a neológia szervezetének kéne vinni a magyar zsidó öntudatot: de Szarvasnak, a szarvasi gyerektábornak nincs utóélete, így félig elvégzett, sikeres műtét, épp a családalapítás időszakában nincsenek ifjúsági szervezeteink, kirándulások, vitaklubok, táborok.

Izraelhez viszonyulunk, mint felettes énhez, emiatt néha cserbenhagyjuk a magyar zsidóságot, mintha jövő csak külföldön lenne a zsidóság számára. Izrael álomvilágként él a képzeteinkben, ezt mutatta meg Netanjahu miniszterelnök látogatása, ezért csalódnak és jönnek haza olyan sokan. Nagyobb figyelemmel kell szeretni Izraelt és építeni ezt az itteni közösséget. Jelenleg a teljes asszimilációnak elsősorban a kivándorlás az alternatívája, nincs igazán minta, amelyet követve magyar zsidóként lehet élni. És ahhoz, hogy legyen, a magyar zsidók bő fele, a nők vallási jogairól is beszélni kell.

 

A nők vallási egyenjogúsága

A nők spirituálisabbak, tudják, hogy nem mindent maguk intéznek el a saját nagyszerűségük által, több bennük az alázat, közösségibb emberek, a zsinagógákban általában több a nő, noha nekik nem kötelező. Mindeközben a mai világban a nők elől már nincsenek elvileg elzárva pályák, bízunk a női döntésképességben is, női bírók, agysebészek, pilóták segítenek minket. De másfelől a hagyomány azért nem színtiszta macho elnyomás, részben leképezi a biológiai adottságainkat: ha valahogy nem találnak egymásra felúton ezek a szempontok, akkor a modern világban nincs jövője a zsidóságnak.

A Csillagok háborúja Jabbájaként ülünk az előjogainkon mi, férfiak, ez igaz egyfelől. Ezeket akkor szereztük, amikor a nyers fizikai erő, az erősebb csontozat szükséges volt a túléléshez nap mint nap. Ma már jóval kevésbé szükséges, a nők képességei hasznosabbak lettek. Ha viszont hirtelen eloltódnának a lámpák, ha a civilizáció újra visszatérne veszélyes fázisába, mert bármikor visszatérhet, ennek igenis van jelentősége. Ha most nem is látszik, a tesztoszteron hormon is fontos, nem csak az ösztrogén, mindkettő egyformán. Ennek belátásnak jó lenne, ha valami nyoma maradna, de az öncélú privilégiumőrzés nem jó. Harmónia kell a hagyomány és a modernitás között itt is.

De beszéljünk a férfinál és nőnél magasabb egységekről: a miénk közösségi vallás, szeretném, ha majd a családok együtt jöhetnének fel a Tórához, a lánygyerekek is egyszer. Miért ne imádkoznék olyan minjenben, amelynek nő a tagja, ha a gyerekem életét is rábíznám egy hozzáértő orvosnőre? A női rabbik kérdése nehéz, mert a zsidó hagyományban kulcsszerepe van a szemérmességnek és a rabbi, illetve a rabbinő tanítóként a központban van, a férfiak pedig esendőek, hajlamosak a nőt is látni olykor a tanítóban és erre a vonatkozásra jobban figyelni. Szerintem azonban volna mód rá, hogy tanítsanak felkészült, vallásos zsidó nők, ez összeegyeztethető a szemérmesség követelményeivel, amelyeket nem szabad feladnunk.

És arra is gondolnunk kell, hogy bármilyen igazságtalan is, de a nőknek van „biológiai órájuk”. Azért tudsz bulizni és utána dolgozni menni 25 évesen, mert a gyerekhez is ilyenkor tudsz leginkább felkelni. Büszkék lehetünk rá, hogy az emancipáció kinyitotta a világot a nők számára, bármi lehet belőlük is, nem pazaroltatik el az intelligenciájuk, az érzékenységük, a kreativitásuk. De mindebbe bele kell illeszteni a gyermekek felnevelését is, ehhez már ketten kellenek szerencsés esetben, ez pedig valódi dilemmákat okoz.

Az ultraortodoxia hagyományos világa szabadsághiányos, számunkra nem élhető, nem választható alternatíva, a nem ortodox zsidóságnak viszont gondjai vannak a nemzedékek közötti önfenntartással. Erre ki kell majd találnunk valamit, mert az sem igaz, hogy a modernitás önmagában minden kérdésünket megválaszolta volna, épp az a lényege, hogy mindig új problémákkal szembesít. A nők vallási jogaival kapcsolatos kérdések úgyis eldőlnek, amikor arról határozunk majd, melyik nemzetközi áramlathoz fogunk közeledni a zsidóságon belül.

 

A megerősödés útja: a konzervatív zsidó világmozgalom

Az összes magyar zsinagógában péntek este nincsenek többen ezer főnél, ünnepeken lehetnek 4 ezren. Kevesebbet tartunk, és főleg kevesebbet tudunk a reformközösségeknél, miközben lehetnénk erősek, hiszen több tízezer magyar zsidó élhet közöttünk. Erre a kiinduló helyzetre kell választ találnunk, ehhez kell irányzatot „választanunk”.

Azért kell valahová csatlakozni, mert könnyebb lenne honosítani működő modelleket, mint a semmiből kitalálni valamit. A több száz fős rabbikarok bölcsebbek nálunk és régóta küzdenek a modernitással, gőg lenne nem tanulnunk tőlük és nem jámborság.

Mindenki megtapasztalhatta külföldön, hogy fogalma sincs senkinek, mik vagyunk. Elszigetel bennünket intellektuálisan, ha nem tartozunk sehová és félreértjük magunkat, olyan szekér után futunk, amely nem vesz fel, miközben ortodoxabbnak akarunk látszani a tényleges ortodoxoknál. Csapódunk csak mindenhová, mert nem orientál bennünket semmi.

A neológia a XX. században, a holokausztban és azt követően elvesztette progresszív önazonosságát. Szomorú, hogy nem tartozunk sehova és káros is. Nem kötne meg annyira minket a konzervatív mozgalom, mint amennyire segítene: mi a konzervatív mozgalom jobbszárnyához tartozunk, a maszorti mozgalom nekem garancia a vallásos elköteleződésre, testvér-irányzatként gondolok rájuk. Kijjebb toltuk a kerítést, de azért azt nem veszítjük el szem elől, mi és a konzervatívok, hogy van kerítés. Bárcsak lenne annyira vallásos és tájékozott a magyar zsidó vallásos közösség, mint a maszorti közösségek az angolszász világban.

A szerző a Mazsihisz Hunyadi téri templomkörzetének rabbija. 

 

Címkék:Dohány utca, Fináli Gábor, Fináli-vita, holokauszt, Mazsihisz, neológia, ortodoxia, reformzsidság

 • Ferenc Raj

  Gratulálok kedves kollégámnak, Fináli Gábornak bátor és nagyon igaz cikkéért. Ha akarunk építeni egy magyar-zsidó jövendőt, akkor a tradció és a változás útját kell választani. Céltudatos magyarországi konzervatív és reform zsidók együttes munkája a siker garanciája.

 • Köves Katalin

  Nemrég Radnóti főrabbi úrnak fejeztem ki szimpátiámat a konzervatív irányba való elmozdulás jeleiért. Ön, kedves Fináli Gábor most egyértelműen kimondja, hogy az út a konzervatívizmus felé vezet. Kívánom, hogy minél több rabbi lássa át, hogy ez a helyes irány, és lépjen rá erre az útra, hogy átvezethessék a magyarországi zsidóságot a sikátorból a sugárút felé.

 • HablatyÁrpád_Közpénznyelő

  Azért a Hit Gyülekezetét “spirituális vigasz” szempontjából egy napon említeni a buddhistákkal és a krisnásokkal finoman szólva is óriási tudatlanság. Vagy szándékolt hazugság. Az Örökkévaló szempontjából a hitgyüli valóságos spirituális javakat ad (még egy zsidó istenkereső számára is), míg a másik kettő teljes sötétség és zsákutca.

 • Csaba Rajnai

  Nem zsidóként üdvözölni tudom azt a gondolatot, hogy a hitetlen és kitért zsidókat újra vissza kellene vonzani a zsinagógába, mert egy a vallása alapjait tisztelő ember sohasem lesz olyan, aki mindent a saját érdekeinek rendel alá.Sajnos a hazai zsidóság nagy része kivetkőzött a vallás által rákényszerített erkölcsi szabályokból és ennek a fő előidézőjének az a szocialista 40 évet tartom, amikor nem volt ildomos a templomba járás, még a zsidóknak sem. A mi vallásunk (római katolikus) idősebb testvérként tekint a zsidóságra, pláne annak a hithű részére. Sajnos nálunk is sokan elhagyták a templomot, és ezzel az erkölcsöt is. Közösen is tenni kellene azért, hogy a hit legyen az alapja társadalmi együttélésnek. Fináli Gábornak a legnagyobb tiszteletem, mert ki merte mondani azt ami a zsidóságnak a legnagyobb gondja manapság. Talán ilyen világosan Schweizer József főrabbi szájából hallottam beszélni a XX. század gondjairól a hazai zsidóság körében.

  • Rebeka

   Kedves Rajnai Úr! A hozzászólása több szempontból is korrekcióra illetve bizonyos magyarázatra szorul. Egyrészt, a háború utána még életben maradt zsidók nagy része – talán érthető módon -, elveszítette hitét Istenben. Másrészt a holokauszt túlélők titkolták és elhallgatták azt a szörnyűséget, amin a családjuk keresztül ment. Voltak, akik kikeresztelkedtek, áttértek keresztény vallásra, védve ezzel saját és leszármazottaik életét. Voltak és ma is vannak ateista zsidók, akik azt mondják : Hol volt Isten Auschwitzban?!
   Tehát, ha egy nem zsidóban van kellő empátia és történelemtudás, akkor meg tudja érteni a ma élő magyar zsidók gondolkodásmódját.
   Még nem szóltam azokról a zsidókról, akik bár nem járnak zsinagógába, de istenhívő zsidók, megtartják a nagyobb ünnepeket, a Tóra előírásai szerint élik életüket.

   • Csaba Rajnai

    Kedves Rebeka! Köszönöm, hogy olvasta hozzászólásomat e témához. Bátran fel lehetne tenni a kérdést, hogy egy kívülálló (nem zsidó) miért szól bele annak a népnek a hitéletébe, akit nem is ismer olyan mélységben, mint a saját hitét. Mégis szeretném elmondani, hogy éppen az a része érintett meg engemet Fináli Gábor cikkének, amelyben a hitéletet tarja legfőbb zsinórmértéknek, mert ő is úgy véli, hogy a zsidóág jelentős része (különösen az európai) elfordult a vallástól, mert “a shoa idején hol volt az Isten”, vetik fel. Csak azt tudom elmondani, hogy ismervén az Ó szövetséget, a zsidóságot többször is érte holokauszt a vétkeik miatt. Nem én mondom, hanem az Ószövetség történetei mesélik el. Gondoljunk csak az exodusra. miért nem fogadta el Mózes törvényeit elsőre a népe? Miért kellett az aranyborjút imádni, amikor Mózes az Istennél volt, hogy meghozza törvényeket. Az a türelmetlenség, ami az emberben munkál, ha a hétköznapokat éli, mert szeretne jobban élni, mint az ősei. Talán ezzel lehetne magyarázni azt is, amikor a római megszállás alatt szétszórattatot a nép, és diaszpórába kényszerült. Vallom, hogy aki elhagyja a hitét, az előbb-utóbb az erkölcsöt is el fogja hagyni, mert nincsen számára zsinórmérték. Gondoljon csak azokra a hitetlen zsidókra, akik Magyarországon un. forradalmat szítottak 1919-ben, és ezzel olyan vérengzés hullámot indítottak el, ami az 1944-es holokausztban csúcsosodott ki. Nem vagyok hivatott történelmi okfejtésre, pláne nem bírálatra, csak azt látom, hogy a zsidóságnak is egy útja van, visszatérni Istenhez, amint a magyarságnak is ez az út biztosítja a jövőt. Vallom, hogy az olyan “hívő emberek” , akik nem járnak templomba csakis a hitetlenségüket akarják álcázni még akkor is, ha megtartják a tóra és a talmud előírásait. Nálunk katolikusoknál is azok az emberek a legfőbb kitérők, akik úgy kezdik az eszmeiségüket, hogy én hívő vagyok, de a papok meséjére nincsen szükségem. Az ilyen magatartás vezet az ateizmushoz, majd utána a csalfa, pótcselekvésként megélt szektákhoz. További jó egészséget és töretlen hitet kívánok Önnek! Tisztelettel: Dr. Rajnai Csaba

    • Rebeka

     Hozzászólása több sebből is vérzik. Már az elején azt állítja: ” a zsidóságot többször is érte holokauszt a vétkeik miatt.” Tehát, ön azt állítja, 1. a zsidóság megérdemelte minden esetben az a sorsot, amit az évezredek során kapott. 2. holokauszt többször is bekövetkezett. Akkor felvilágosítanám, ad 1. ez rosszindulatú, sőt gonosz feltételezés, Ad 2. holokauszt egyszer történt, amikor 6 MILLIÓ európai zsidót, ebből 600 EZER magyar zsidót IRTOTTAK KI. Ugyanis a holokauszt ami a 2. vh. alatt történt, előre megtervezett iparszerű méreteket öltött emberirtás volt. A szélsőjobbos eszmék hívei előszeretettel alkalmazzák a holokauszt kifejezést bármilyen más tömeges gyilkosságokra, nagyon helytelenül.
     Ha igaz volna az, amit ön állít, a zsidók többsége elhagyta hitét és nem gyakorolja vallását, akkor hogyan maradhatott fenn a zsidó vallás és a héber nyelv évezredeken keresztül?!
     Újabb szélsőjobbos csúsztatása, ami ITT, egy ZSIDÓ PORTÁLON SZERFÖLÖTT ÍZLÉSTELEN, amíg finom vagyok, ui. azt állítja, ha az a maroknyi zsidó származású kommunista szellemiségű ember nem mozgolódik a XX. század elején itthon és a Szovjetunióban, akkor nem következik be 1944-es deportálás, Dunába lövetések, gyilkolások, mely az egész magyar zsidóságot érintette?!!! EZ ELFOGADHATATLAN és HAMIS, GONOSZ állítás, amit nem tudok és nem vagyok hajlandó elfogadni, így most lezárom a köztünk a kialakult párbeszédet. Szép jó napot kívánok egy “hívő keresztény embernek, akinek legfőbb vezérelve a szeretet”!

     • Csaba Rajnai

      Kedves Rebeka! Én nem vagyok szélsőjobboldali beállítottságú, ezért nem értem a gyűlölködését. A véleményemben éppen azt üdvözöltem, hogy egy rabbi felemeli a szavát a hitetlenség ellen. Ha ön ebből mást olvasott ki az az ön rosszindulatára utal csak. Amit a zsidóság holokausztjával kapcsolatban írtam az mind történelmi tény, egyébként egy része éppen a tórából idézve. A másik része, a XX. századi népírtás kapcsán is csak történelmi tények. Ön kedves asszonyom általánosít, és kikéri magának, ha ezt más is megteszi. A véleményéből árad a rasszizmus, mert olyanokat hoz fel érvként amit csakis azok használnak, akik ebből hasznot akarnak húzni. De igaza van, nem folytatom a vitát, mert aki a nyitottságot azzal utasítja el, hogy zsigerből antiszemitázik, azzal nincsen mit megvitatni. Nagyon sajnálom, hogy ilyen nemtelen gondolatokkal próbál meg elutasítani egy közeledést a egy keresztény embertől. Talán nem véletlen, hogy az ön nemzetét nehezen fogadják el az ilyen megnyilvánulások után. Persze nem általánosítok, mert mint már hivatkoztam Schweizer rabbi úr, sohasem vádolta a kereszténységet, pláne nem általánosítva. Még egy csúsztatás, amit ön a szememre vet, azt éppen Fináli Gábor mondta, hogy az európai zsidóság nagy része elfordult a vallástól. Nos, ennyit az ön jóindulatú kirohanásáról.

     • Rebeka

      A fenti hozzászóló, a “finom, keresztény, úriembert” letiltottam. Nem vagyok hajlandó vele további párbeszédre, mivel ” A szélsőjobbal nincs párbeszéd!” ÉS IGEN SAJNÁLATOS tény, hogy itt az ilyen hozzászólókat NEM MODERÁLJÁK, nem igazítják el, abban a tekintetben, itt mit engedhet meg magának.

     • Csaba Rajnai

      Helyben vagyunk, megjött az antiszemita kártya. Ön nem vallásos, de még csak nem is igazi zsidó. Ők nem ilyen kirekesztők.

 • Balu

  Az, hogy zsidó vallási vezetők ilyen nyilvánosság előtt vitáznak a zsidó vallásos hitélet mibenlétéről, nekem azt bizonyítja, hogy egyfelől a zsidó vallási élet teljes mértékben átlátható (ami nem biztos, hogy más vallásokról elmondható), másfelől a legjobb értelemben integrálódott, tehát része a magyar társadalomnak. Az integrációt én nem tekintem asszimilációnak, hanem egyszerűen csak annyit jelent, hogy vannak közös ügyeink, közösek az emlékeink és együtt építünk (vagy igyekszünk építeni) egy jobb közösséget.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Berkovits György: Magyar látvány – könyvbemutató

Berkovits György: Magyar látvány című kötetének bemutatója A kötetet bemutatja: Gábor György filozófus, vallástörténész, és Margócsy István irodalomtörténész. Időpont, helyszín:...

A Motorola és a HP is szerepel az ENSZ feketelistáján, mint “telepes szimpatizáns” cégek

Az ENSZ feketelistája a Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Golán-fennsíkon működő cégekről állítólag magában foglalja a legnagyobb izraeli és nemzetközi cégeket....

Close