Jom Kipuri Háború: amikor az izraeli kormány elvetette a megelőző csapást

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Újonnan közzétett dokumentumok szerint az izraeli kormánynak 1973-ban értesülései voltak arról, hogy Szíria és Egyiptom támadásra készül Jom Kippurkor, de a nemzetközi elítéléstől tartva elvetette a megelőző csapás lehetőségét.

Izraeli katonák a szuezi csatornánál a Jom Kipuri Háború napjaiban (forrás: : Israeli Ministry of Defense)

A két arab ország támadása az északi és déli határokon Izrael háborúi közül a legsúlyosabb kimenetelűnek bizonyult – 3000 halálos áldozattal, több ezer sebesülttel, és hatalmas gazdasági károkkal járt.

A Walla izraeli hírcsatorna vasárnapi műsorában nemrég feltárt dokumentumok szerepeltek, többek között a biztonsági kabinet üléséről közvetlenül az ünnepet megelőzően, ahol a hírszerzés a küszöbön álló háborúra figyelmeztetett.  Dajan közölte, hogy az információ az amerikai hírszerzéstől származik és hiteles, hogy a támadás küszöbön áll, és arról az izraelieket napokkal korábban értesítették.

Mose Dajan védelmi miniszter mondta az összegyűlt minisztereknek: „Feltételezhető, hogy ma este, közvetlenül a sötétség beállta előtt teljes körű támadás kezdődik mindkét fronton. ” Az izraeli hírszerzés korábban elvetette az értesülést, ám ekkor már elhitte, mivel a szovjet tanácsadók elhagyták Egyiptomot. Daján ezt „vészjelzésnek” nevezte.

Több miniszter és a hadsereg parancsnokai úgy vélték, Izraelnek megelőző csapást kellene volna mérnie az ellenség légi- és rakétabázisaira.

Golda Meir miniszterelnök az elképzelést rokonszenvesnek tartotta, de kijelentette: „Tudom, milyen világban élünk. … Igazán kár, de a dolog nem működik” – mondta.

Jákov Sapira emlékeztetett: Izraelnek az 1967-es Hatnapos háborúban is vállalnia kellett a megelőző csapást, bár sokan agresszornak minősítették. „Nagyon jól tettük, másként ki tudja, léteznénk-e most egyáltalán?”

Végül is az elképzelést elvetették, és a háború röviddel ezután az arab támadással megkezdődött.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Golda Meir, Jom Kipuri háború, Mose Dajan

[popup][/popup]