Francois Gros és Francois Jacob, az mRNA felfedezői

Írta: Lázár György - Rovat: Technika - tudomány, Történelem

Két napja jelent meg a hír, hogy 96 éves korában Párizsban elhunyt Francois Gros, a francia tudomány egyik jeles képviselője, az mRNA egyik felfedezője.

A hír azért érdekes, mert Karikó Katalin gyakorlatilag egész életét az mRNA kutatásának szentelte. A hírvivő RNA alkalmazása új forradalmi technológia és a koronavírus elleni vakcinafejlesztés alapja lett.

Karikó az amerikai Drew Weissmannal együtt, a Pennsylvaniai Egyetemen fejlesztette ki azt a módszert, amelyik lehetővé tette, hogy a Pfizer–BioNTech és a Moderna gyorsan kifejlessze a koronavírus elleni oltásokat.

De ki fedezte fel a hírvivő RNA-t, amelyet angolosan mRNA- nek rövidítenek a „messenger RiboNucleic Acid”-ból? A magyarul hírvivő ribonukleinsav-nak nevezett vegyület ugyanis képes örökletes genetikai információ  közvetítésére és az mRNA alapú vakcinák esetében tulajdonképpen a hírvivőt fecskendezik be, és a sejtek abból „tudják” meg, hogy hogyan védekezzenek. Ez persze a valóságban sokkal bonyolultabb, de ez az írás nem tudományos cikknek  íródott, sokkal inkább az mRNA felfedezőiről szól.

1961-ban, két francia tudós a párizsi Pasteur intézetben azonosította először az mRNA-t. Már korábban is sejtették, hogy létezik olyan mechanizmus, amelyik képes genetikai információk értelmezésére és továbbvitelére, és azt is gyanították, hogy létezik olyan RNS, amelyik a hírvivő szerepét tölti be.  De a mechanizmus azonosítása nem volt egyszerű feladat.  François Gros és François Jacob egy Egyesült Államokbeli tanulmányútról visszatérve, gyakorlatilag egymástól függetlenül, azonosították a mechanizmust.  A Nature folyóiratban együtt publikálták azt a cikket, amelyik 1961-ben az mRNA felfedezését jelentette.

Francois Jacob

 

Mint ahogyan azt Karikó Katalin többször is elmondta, a tudományos kutatás főiránya akkoriban nem bízott az mRNA technológia hasznosíthatóságába és a kutatások más irányba fordultak el.  Jacob is más irányú kutatásokat végzett, és 1965-ben két francia társával, Jacques Monod-val és André Lwoff-fal orvostudományi Nobel-díjat kapott a sejtek enzimtermelésnek genetikai szabályozásával kapcsolatos felfedezésért

Az mRNA felfedezésének története, az abban résztvevő francia tudósok és 60 éves Nature cikkük a koronavírus megjelenésével újra a figyelem középpontjába került.

Mindkét felfedező zsidó származású és Holokauszt túlélő. Jacob 20 éves volt, amikor a németek bevonultak Párizsba. Londonba szökött ahol a francia ellenállás, pontosabban De Gaulle tábornok katonája lett. Részt vett fegyveres harcokban Afrikában is, és többször megsebesült.  2013-ban hunyt el és magyarul is jelent meg könyve.

A nemrég elhunyt Gros mindössze 15 éves volt, amikor a nácik bevonultak Párizsba. Évekig hamis papírokkal, különböző álneveket használva bujkált.

Gros memoárjában arról is ír, hogy az mRNA felfedezése tulajdonképpen a véletlennek volt köszönhető. 1960-ban a Pasteur intézet előcsarnokában Jacobbal a közelgő amerikai tanulmányútjukról beszélgettek, amikor az mRNA téma kutatása szóba került. Visszatérésük után hasonlították össze kutatásaik eredményeit és rádöbbentek a felfedezésre. Mindez ma már a biológiai kutatás történetének egyik fejezete.

 

 

Címkék:François Gros, François Jacob, mRNA

[popup][/popup]