A kávé segít, ha baj van? – Egy jegyzőkönyv a Trump-győzelem fényében

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Ma arra ébredt a világ, hogy Donald Trump lesz az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke. A meglepő eredményt ki-ki politikai habitusa és szempontrendszere szerint másképpen értékeli, a választáson alapuló demokrácia csődjétől az őszinteség diadaláig.

A bizonytalanságot gyűlölő piacok válasza egyértelmű: a politikai tapasztalatokat nélkülöző, kiszámíthatatlan Trump győzelme aggasztja a befektetőket. A dollár árfolyama zuhan.

Nehézségekkel számolhatnak átmenetileg azok a civil szervezetek is, amelyek költségvetésük egy részét amerikai adományokból, dollár elszámolással finanszírozzák. Íme, egy példa arra, hogy bizonytalan gazdasági helyzetben, ellenséges politikai környezetben hogyan próbálta működését stabilizálni egy zsidó civil szervezet, a Joint magyarországi leányága.

joint-altal-tamogatott-uzem

Joint által támogatott üzem. Fotó forrása: mazs.hu/joint100

1948-ban kávéban, máskor gépkocsiban kérték a túlélők megsegítésére szánt támogatást az amerikai központtól. Álljon itt a betűhív jegyzőkönyv bizonyságul:

AJDC Mo-i Biz. 1948. jún. 15-i  ülésének jk.

Jacobson orsz ig bejelenti, hogy Stöckler Lajos biz-i taggal és Berkowitz Aron AJDC representativval együttesen megbeszélést folytattak Vas Zoltán miniszterrel, a GF főtitkárával. E megbeszélés során

a./ 40 wagon szeretetadományként érkezett kávénak átadására nézve megállapodás jött létre. A Joint részére megállapított nettó ellenérték 16 millió Ft, amely jún-nov hónapokban fizetendő havi 3 millió és dec hóban esedékes 1 millió forinttal fog kiegyenlítést nyerni…

vas-zoltan

Vas Zoltán

A segélyezés engedélyezésének fejében 5 százalékot azonnal át kellett utalniuk a Népjóléti Minisztériumnak, illetve Budapest Főpolgármesteri Hivatalnak, ebből az összegből főként baloldali ifjúsági szervezeteket támogattak. A kávészállítmányokat és a gépkocsikat feketepiacra dobták, így vált a Magyar Kommunista Párt/Magyar Dolgozók Pártja a szóban üldözött piac egyik legnagyobb üzérévé.

Israel Gaynor Jacobsont 1949 decemberében őrizetbe vették, és 12 napos vallatás után kémkedés vádjával kiutasították Magyarországról.

stockler-lajos

Stöckler Lajos a Magyar Izraliták Országi Irodája elnöke volt.

Stöckler Lajost 1953-ban koncepciós perben elítélték.

Vas Zoltán, a Gazdasági Főtanács, majd az Országos Tervhivatal elnöke 1953-ban vált kegyvesztetté. 1956-ban Snagovba internálták, ahonnan 1958-ban tért haza. Ettől kezdve írással foglalkozott és haláláig nem játszott közéleti szerepet.

 

[popup][/popup]