Zsidó óvodát avatott Dubajban a szefárd főrabbi

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A kapcsolatok elmélyítésének jeléül Jichák Joszéf, izraeli szefárd főrabbi Dubajban töltötte a sabatot.

Jichak Joszef főrabbi és Levi Duchman lubavicsi rabbi Fotó: (Daniel Seal/Jewish Community Center of Dubai)

A dubaji zsidó közösségi központ (Jewish Community Center – JCC) közleménye szerint a főrabbi – aki először járt arab országban – magas rangú emirátusi tisztségviselőkkel is találkozott, a helyi közösség vezetőjét, Levi Duchman pedig rabbit ünnepélyesen beiktatta tisztségébe.

Az újonnan beiktatott rabbi nyilatkozata szerint „a főrabbi látogatása legalább olyan történelmi jelentőségű, mint amilyen nagy megtiszteltetés számunkra. Izgalommal vártuk érkezését és több intézményünk megnyitását, amelyek az Emírségekre jellemző gyorsasággal és hatékonysággal jöttek létre.”

Duchman, a fiatal chábád rabbi megjelenését sokan „rosszindulatú hatalomátvételnek” minősítették, mivel egy dubaji zsidó közösség már tíz éve működik (csendben, feltűnés nélkül) az országban. A JCC szóvivője a The Times of Israelnek azt nyilatkozta, hogy Duchman kinevezése semmiképpen sem jelenti az Emírségekben működő más zsidó közösségek lebecsülését, vagy legitimitásuk megkérdőjelezését.

Látogatása során Jichak Joszéf felkereste a Bét Tefillah zsinagógát és egy másik zsinagógát is, fölavatta a dubaji zsidó óvodát és elhelyezte egy mikve alapkövét. A Burj Khalifa épületében ellátogatott egy kóser étterembe, majd egy kóser baromfi vágóhídra.

Daniel Seal, a JCC szóvivője megemlítette, hogy köszönettel tartoznak Mohammed bin Zayed koronahercegnek azért, hogy az elmúlt hónapokban új fejezet nyílt a régión belüli együttműködés előtt. Ezután a Dubajba, Abu Dhabiba és az Emírségekbe látogató vagy ott dolgozó zsidók számára lehetőség nyílik zsidó intézmények és szolgáltatások igénybe vételére. Az Ábrahám Szerződések életbe lépését követően izraeliek ezrei keresték föl az Emírségeket.

„Remélem, hogy a főrabbi látogatása új távlatokat nyit a zsidók és moszlimok közötti szívélyes kapcsolatok előtt” – nyilatkozta Solly Wolf, a dubaji zsidó közösségi központ elnöke.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Dubaj, izraeli szefárd főrabbi, Jichak Joszéf

[popup][/popup]