Veszélyben az Index.hu, Magyarország legnagyobb napilapja

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Magyarország legolvasottabb napilapja, az Index.hu munkatársai sorban mondanak fel a lap bizonytalan helyzetében.

A munkatársak azután döntöttek a tiltakozás e drámai eszköze mellett, hogy a kiadó képviselői nem kívántak a szerkesztőség bizalmát élvező főszerkesztővel, Dull Szabolccsal együttműködni, és felmondtak neki.

Közel 60 ember mondott fel a mintegy 90 munkatárs közül – hallható a 444.hu alábbi videójában, melyen Munk Veronika főszerkesztő-helyettes jelenti be a döntést.

Több mint 50 indexes mondott fel péntek délben

https://www.444.hu/ https://www.facebook.com/444.hu/ https://www.instagram.com/negynegynegy/ https://ask.fm/negynegynegy [email protected]

A mostani válság egy hónapja kezdődött, amikor a szerkesztőség vészjelet adott és az Index.hu barométerét “Veszélyben” állásra kapcsolta át. Az Index.hu körüli fejlemények azonban évek óta aggodalommal töltik el a sajtószabadságért aggódó honi közvéleményt.

A szerkesztőség és a szabad sajtó hívei a korábban bedöntött Népszabadság sorsát látják megismétlődni azzal a különbséggel, hogy az Index.hu-t lassan kivéreztetni szándékozó, vagy független, kritikus médiumból kevésbé kritikus és kevésbé független lappá átalakító, kormányközeli tulajdonosi törekvéseket észlelnek a lap körül.

A baljós fejlemények a hazai mértékadó sajtó mellett a világ vezető lapjainak figyelmét is felkeltették, sorra írnak a főszerkesztő elbocsátásáról és a lap létét fenyegető körülményekről.

Az Indexért és a sajtószabadságért aggódók, a Momentum Mozgalom kezdeményezésére ma délután Szabad ország, szabad sajtó felhívással tüntetést rendeznek 18.00-kor a III. kerületi Puskás Öcsi térről indulva és a Karmelita Kolostorhoz, a miniszterelnökséghez vonulva, ahol 19.50-től hangzanak el a demonstráció szervezőinek beszédei.

[popup][/popup]