USA: eltitkolt egyetemi adományok erősítik az antiszemitizmust

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Amerika elit egyetemei közül számosan “elmulasztották” szabályosan bejelenteni az öbölmenti arab államokból érkezett adományokat. Jól kimutatható a kapcsolat ezen adományok és a helyi antiszemita mozgalmak intenzitása között.

A “Students for Justice in Palestine” által szervezett tüntetés (Fotó: jcpa.org)

Az amerikai oktatási minisztérium tisztségviselői a múlt hónapban jelentést tettek közzé arról, hogy számos egyetemen (pl. Georgetown University, Texas A&M, Cornell, Yale, Harvard, Rutgers) folytattak vizsgálatot és ennek során több milliárd dollár összértékű, elsősorban katari eredetű, be nem jelentett átutalásokra bukkantak. A legtöbb adományt a Texas A&M, Georgetown, Cornell, Carnegie Mellon, Northwestern és Virginia Commonwealth egyetemek kapták, ahol a campusok egy részét a királyi családdal kapcsolatban álló Qatar Foundation tartja fönn.

A közel-keleti országok 1986 és 2018 között több mint 6,6 milliárd dollárral támogatták az amerikai egyetemeket, ám ezek a szövetségi kormánynak kevesebb, mint 3.6 milliárdról tettek bejelentést. A Katar által különböző intézményeknek juttatott mintegy ötmilliárd dollárból kevesebb, mint kétmilliárd került törvényesen bejelentésre. Minderre szövetségi iratok, valamint az Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy (ISGAP) szakértői és könyvvizsgálói mintegy hét éves nyomozó tevékenysége nyomán derült fény.

Doha, Katar fővárosa (fotó: Wikipedia)

Megállapításaik szerint – amelyeket az igazságügyi minisztérium által 2019 júliusában a modern antiszemitizmusról rendezett csúcstalálkozón terjesztettek elő, és amelyek az oktatási minisztériumi vizsgálatot ösztönözték – az elégtelen szövetségi felügyelet miatt nem tudták nyomon követni az Egyesült Államokba áramló adományokat, az egyetemek pedig „elmulasztották” több mint három milliárd dollárnyi – Katarból és az öböl menti államokból érkezett – adomány bejelentését.

A Közel-Keletről érkező adományok 75 százaléka katari forrásból származik; ezen belül szinte az összes a Qatar Foundation-tól. A szponzorálás meghatározó az egyetemek Izraellel szembeni attitűdje szempontjából. Az ISGAP kutatása szerint közvetlen kapcsolat mutatható ki az adományok és az egyetemeken aktív tevékenységet folytató Students for Justice in Palestine (SJP) jelenléte között. Ez a szervezet nagymértékben előmozdítja a campusokon uralkodó agresszív antiszemita légkört. Ugyancsak jól kimutatható a kapcsolat a szponzorálás és a tudományos munka ideológiai befolyásoltsága között.

Yusuf al-Qaradawi

Az Izrael ellenes és anticionista légkör jól kimutatható számos befolyásos egyetem, könyvkiadó és tudományos testület esetében. Az ilyen pénzügyi támogatások gyakran együtt járnak olyan tudósok elhallgattatásával, akik nem hajlandók beállni a sorba. A zsidó diákokat is megfélemlíti az egyetemeken uralkodó ellenséges hangulat.

Katar, amely a Hamász első számú pénzügyi támogatója, olyan iszlámista csoportokat is szponzorál, mint a Moszlim Testvériség és a tálibok. Az ISGAP „Follow the Money” című jelentése beszámol arról, hogy a katari főváros, Doha szélén gombamód szaporodnak a Georgetown, Northwestern és Cornell egyetemek által katari pénzen alapított, mostanra Education City néven elhíresült intézmények. Ezek szoros kapcsolatban állnak Yusuf al-Qaradawi teológussal, aki itt kutatási központot alapított, ösztöndíjakat hirdetett meg. Al-Qaradawi szélsőséges nézetei között szerepel Amerika és a zsidók elpusztítása. Arra hívja föl az igazhitűeket, hogy fejezzék be a Hitler által megkezdett munkát. Többek között az Oxfordi Egyetemen működő iszlám tudományos központ kurátora.

Georgetown University

Az ISGAP megállapításait a külföldről származó pénzeszközök törvényileg előírt közzétételének hiányosságairól magas rangú tisztviselők is visszaigazolták. Mitchell Zais oktatásügyi miniszterhelyettes év eleji kongresszusi meghallgatásakor mondta: „Az összes – tudományos fokozat odaítélésére jogosult – felsőoktatási intézményre a felsőoktatási törvény 117. bekezdése vonatkozik. Az Államokban 3.700 ilyen intézmény működik, de a befutott jelentések alapján csupán 3 százalékuk nyilatkozott arról, hogy külföldről ajándékokat vagy szerződési ajánlatokat kapott volna.”

Éppen ezért tekinthetők az oktatási minisztérium által lefolytatott, az amerikai egyetemek külföldi pénzügyi támogatásáról szóló vizsgálat előzetes eredményei az első lépésnek afelé, hogy véget vessenek az egyetemek és az ott tanuló diákok manipulálásának.

 

Newsweek: Unreported Foreign Donations to Universities Foment Anti-Semitism

Ford: Bassa László

Címkék:amerikai egyetemek, antiszemitizmus, arab adományok, Katar, Öböl-országok, Olaj monarchiák, Students for Justice in Palestine

[popup][/popup]