Újjáéledt a toponári zsidó temető

Írta: Baranyi Mária - Rovat: Hagyomány, Politika

Az összehangolt erőfeszítések és támogatói segítség eredményeként újjáéledt a toponári zsidó temető. Évtizedekig hanyagolták, de most, a március elején befejezett munkálatok során, nemcsak új kerítést állítottak fel, hanem a területet is alaposan megtisztították, és a meglévő sírköveket is megerősítették.

Tovia Katz rabbi családja felkereste nagy elődjük sírját

Az itt eltemetett Rabbi Tovia Katz családja jelentős részt vállalt a munkálatok költségeiből. A kivitelezés az ESJF Európai Zsidó Temetők Védelmére és Megóvására létrejött Alapítvány és a MAZSIHISZ Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közötti szoros együttműködés eredményeként valósult meg.

A New York-i Beryl Steiner Shlita rabbi vezetésével az Adar II. harmadik napján (március 13-án) Tovia Katz rabbi családja felkereste nagy elődjük sírját, hogy méltóképpen megemlékezzenek halálának 145. évfordulójáról. Mély hittel imádkoztak, elolvasták a Megilla traktátus befejező részét, és Kaddist mondtak érte.

A család továbbá tiszteletét fejezte ki a rabbi anyja, Rabbánit Hindl Steiner sírjánál, és emlékezett az egykori toponári közösségre is. Tovia Katz rabbi (1827-1879) nagy tekintélynek örvendett a kortárs tudós társadalomban. Bölcsessége és mély Tóra-ismerete kivívta az elismerést, tanításaiból pedig számos nagyszerű és tiszteletre méltó mű született. Bár saját gyermeke nem volt, élete során 29 árva gyermeket nevelt fel.

A temető felújításának hírére azon a héten több mint száz híve utazott el Toponárra, hogy részt vegyen a rabbi jórcájtján (halálozási évfordulóján).

[popup][/popup]