Truss brit kormányfő: „Hatalmas cionista vagyok”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Liz Truss brit miniszterelnök „hatalmas cionistának” és „Izrael nagy támogatójának” nevezte magát vasárnap az Izraelt támogató konzervatívok (Conservative Friends of Israel – CFI) összejövetelén.

Liz Truss és a tory kormány miniszterei a CFI összejövetelén (Forrás:. jewishnews.co.uk)

Truss díszvendégként vett részt a CFI rendezvényén, a Tory párt éves birminghami konferenciájának keretében és többek közt kijelentette, hogy rendíthetetlenül elkötelezett Izrael ügye mellett.

„Higgyenek nekem, az Egyesült Királyság – szövetségeseivel együtt – soha nem fogja megengedni, hogy Irán atomfegyverhez jusson” – mondta az éljenző jelenlévőknek.

“Mint tudják, hatalmas cionista vagyok, nagy támogatója Izraelnek, és tudom, hogy az Egyesült Királyság és Izrael kapcsolatát egyre erősebbé tudjuk tenni”  – folytatta.

Truss „a szabadságban és a demokráciában nem hívő autoriter rezsimek fenyegetései” kapcsán kijelentette, hogy ezek ellen a „két szabad demokráciának, az Egyesült Királyságnak és Izraelnek vállvetve kell kiállnia”.

Truss a konzervatívok új vezetője címéért folytatott választási kampánya során azt is megígérte, hogy felülvizsgálja országának eddigi álláspontját és megfontolja nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A brit miniszterelnök ugyanezt az ígéretet tette a múlt hónapban, amikor izraeli kollégájával, Jair Lapiddal találkozott az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésén.

A miniszterelnök után az új kormány számos minisztere is felszólalt a CFI összejövetelén.

 

Címkék:brit miniszterelnök, Egyesült Királyság, Izrael Konzervatív Barátai

[popup][/popup]