Szolidaritási turizmus

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Forgatom a brosúrát és először nem is igazán értem, hogy pontosan miről is van szó. Utazást szerveznek Kaliforniából, ahol lakom, Izraelbe. A fülszöveg szerint, nem akármilyen túra ez, hanem “Szolidaritási Túra” és a program önkéntes munkát is magában foglal. A kiutazó turisták szendvicseket készitenek a harcoló IDF katonáknak vagy egy farmon dolgoznak, citromot szedhetnek.

Citromot szednek a turisták

Először azt hittem, hogy egyedi kezdeményezésről van szó, de aztán kiderült, hogy szolidaritási túrák százait indítják el utazási irodák, katolikus és protestáns vallási szervezetek, zsinagógák vagy éppen zsidó szervezetek.

Miről is van szó? Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma jelenleg nem javasolja az amerikai utazó közönségnek, hogy Izraelbe utazzon. Azt írják, hogy, biztonsági okokból érdemes elhalasztani a tervezett izraeli nyaralást vagy látogatást – “reconsider” a pontos angol kifejezés, amit használnak. Természetesen ha valakinek fontos családi vagy más elitéznivalója van, akkor utazni kell.

A COVID előtt, 2019-ben csúcson volt az izraeli turizmus. Akkor 4,5 millió külföldi látogatott Izraelbe és azon belül a legtöbben az igencsak sokat költő, amerikai turisták voltak, közel egymillióan! 2023-ban, a COVID lecsengése után a turizmus ismét fellendült, de nem érte el a 2019-es szintet. A Hamasz tavaly októberi támadása után viszont a légiforgalom leállt és az izraeli idegenforgalom szinte teljesen összeomlott.

Most megjelent egy újfajta turizmus, azt “szolidaritási turizmusnak” hívják. Amerikaiak tízezrei utaznak Izraelbe, akik egyfelől életben tartják az izraeli turista ipart, míg másfelől önkéntes munkájukkal segítik a zsidó államot.

De kik is utaznak Amerikából Izraelbe? Egy 2005-ös felmérés szerint az amerikai zsidók 60%-a soha nem volt Izraelben, és valószínű, hogy a magas költségek miatt, a jövőben sem fog. Ezek a családok nem engedhetik meg maguknak a drága utat. Az amerikai turisták többsége keresztény zarándok, akik amerikai templomaik szervezésében, csoportosan utaznak Izraelbe. Például a texasi CUFI (Christians United for Israel) nemrég Nikki Haley republikánus elnökjelölttel szervezte meg izraeli missziós útját.

Nikki Haley (balról a harmadik) Hagee lelkésszel (balról az ötödik) a Hamasz támadások áldozatainak hozzátartozóival beszél missziós túráján

A szolidaritási turizmus egyik nagy problémája az, hogy hogyan repüljenek az amerikaiak Izraelbe? Ugyanis a nagy amerikai légitársaságok leállították közvetlen járataikat, és csak nemrég indította újra a United Airlines a Newark-Tel Aviv közvetlen járatot. Korábban Kaliforniából – San Franciscóból vagy Los Angelesből – 15 órás közvetlen, non-stop járattal lehetett Tel Avivba utazni. Ma ugyanez csak átszállással lehetséges, és a légiút legalább 25 órás, ráadásul nem is éppen olcsó.

A szolidaritási turizmussal ma már a korábban megszokott látogatók mintegy negyede, harmada érkezik Amerikából Izraelbe. Ez sokat segít, de nem megoldás. Mindenki abban reménykedik hogy a légiösszeköttetés az USA-val teljesen helyreáll, és megindulhat a reguláris turizmus.

Persze azzal is mindenki tisztában van, hogy a turizmus korábbi szinre való felpörgetése még azután is hónapokba telhet. Az utazási irodák, biztosító társaságok számára az első, legfontosabb lépés az lenne, ha az amerikai külügyminisztérium újra a nyaralásra, látogatásra javasolt országok közé sorolná Izraelt.

Reméljük erre is hamarosan sor kerül.

 

Címkék:keresztény egyházak, Nikki Haley, szolidaritás

[popup][/popup]