Szefárd főrabbi: ha besoroznak minket a hadseregbe, mind külföldre megyünk

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Yitzhak Yosef szefárd főrabbi azzal fenyegetőzik, hogy az ultraortodox zsidók tömegesen fogják elhagyni Izraelt, ha a kormány megszünteti a közösség által élvezett mentességet a katonai szolgálat alól.

Yitzhak Yosef

“Ha arra kényszerítenek minket, hogy bevonuljunk a hadseregbe, mindannyian külföldre költözünk” – mondta Yosef egy beszédében.

Yosef a néhai Sasz párt szellemi vezetőjének, Ovadia Yosefnek a fia, és nagy befolyással rendelkezik a Sasz frakcióban, amely a kormánykoalíció része.

“Ezek a világi emberek nem értik, hogy kollélek és jesivák nélkül a hadsereg nem lenne sikeres” – mondta, utalva azokra az intézményekre, amelyekben a vallásos férfiak naphosszat a szent iratokat tanulmányozzák. “A katonák csak a Tórát tanulóknak köszönhetik a sikereiket”.

A kormánykoalíció azonban egyre nagyobb a nyomás alatt áll: egyre többen követelik, hogy szüntesse meg az ultraortodox közösség katonai és nemzeti szolgálat alóli mentességét – különösen a Hamász elleni háború közepette.

Az IDF személyzeti igazgatósága a múlt hónapban közölte a Knesszet egyik bizottságával, hogy az ultraortodox közösségből, a lakosság leggyorsabban növekvő rétegéből mintegy 66 ezer fiatal férfi kapott felmentést a katonai szolgálat alól az elmúlt évben, ami állítólag minden idők rekordja. Közülük mintegy 540-en döntöttek úgy, hogy bevonulnak a háború kezdete óta – közölte az IDF.

Az Izraeli Demokrácia Intézet adatai szerint 2022-ben a haredi népesség mintegy 1 280 000 fő volt, ami Izrael teljes lakosságának mintegy 13,3%-a.

Jair Lapid

Yair Lapid ellenzéki vezető, a centrista Yesh Atid párt elnöke szerint Yosef rabbi megjegyzése “szégyen és sértés az IDF katonái számára, akik életüket áldozzák az ország védelméért”.

“Yosef rabbi állami alkalmazott, az államtól kapja a fizetését – nem fenyegetheti az államot” – írta Lapid az X-en.

Avigdor Liberman, a Jiszrael Bejtenu elnöke azt írta: “Kötelességek nélkül nincsenek jogok. Szégyen, hogy Yitzhak Yosef rabbi és az ultraortodox szélhámosok továbbra is fenyegetik Izrael biztonságát és a halacha ellen cselekszenek.”

A koalíció szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus pártja közleményében azt írta: “A behívás a hadseregbe: Jó cselekedet! Hálásak vagyunk a kiváltságért, hogy Izrael népét szolgálhatjuk, Tórát tanulhatunk és segíthetünk Izraelnek a szükség idején”.

Az ultranacionalista Otzma Yehudit párt szerint “a katonai szolgálat hatalmas kiváltság és nemes cselekedet a hazáját védő zsidó számára”. (ToI)

[popup][/popup]