Szaúdi szappanoperák emberarcú zsidókkal

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Politika, Történelem

Az új tévésorozatok már az Izrael és Szaúd Arábia közötti közeledést tükrözik.

A zsidó szülésznő, a sorozat főhőse (forrás: Youtube)

A közeledést Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Mohammed bin Szalman koronaherceg kezdeményezte az elmúlt évek során. Rijád üdvözölte Trump elnök béketervét, annak ellenére, hogy azt a legtöbb arab országban élesen elutasították. A kapcsolatok javulásáról szól az is, hogy az Izraelbe tartó repülőjáratok használhatják a szaúdi légteret.

Az “Umm Haroun” (Áron anyja) c. filmdráma – a népszerű Hayat Al Fahad főszereplésével – héber nyelvű monológgal kezdődik: „Lábnyomunkat elfedi a homok és életünk az emlékezeté lesz vagy elvész… Zsidók vagyunk, akik az öböl menti országok földjén születtünk.”

Ez az első film, ami a kuvaiti zsidók és az arabok kapcsolatát ábrázolja az 1940-es években.

A filmet az egyiptomi Ahmed Gamal el-Adl rendezte és az Egyesült Arab Emírségekben forgatták. A történet főhőse egy török-zsidó szülésznő, aki Kuvaitból vándorol ki Izraelbe. Ugyancsak szerepel a filmben egy David nevű rabbi. A vetítés pénteken kezdődött a szaúdi tulajdonú MBC csatornán.

A történetbeli rabbi

Az “Exit 7” című tévéfilmben a Rashid Al-Shamrani által alakított szereplő a kapcsolatok javítását szorgalmazza Izraellel, a palesztinokat pedig bírálja, mert azok Rijádot támadják, noha a szaúdiak milyen sokat tettek értük az évek folyamán. Egy másik, Nasser al-Qasabi által megformált figura vitába száll vele, mondván, hogy a palesztinok izraeli tankokkal néztek farkasszemet az intifáda idején. – A filmmel szemben támasztott másik kifogás az volt, hogy a szefárd zsidók követeléseit támasztja alá, akik visszakövetelik azt a vagyont, amit kiűzetésükkor az állam elkonfiskált.

A Hamasz tiltakozása nem maradt el. Ra’fat Murra, a szervezet részéről kijelentette: „Nem egyéb ez, mint politikai és kulturális kísérlet arra, hogy a cionista tervet népszerűsítsék az öböl menti országok társadalmának. Az Umm Haroun hősnője az egykori izraeli miniszterelnökre, Golda Meirre emlékeztet: ő volt a megszállás vezére, gyilkos háborús bűnös. A kapcsolatok normalizációjának célja: gyűlöletkeltés, lassú gyilkolás és belső bomlasztás.”

Az Al-Quds weboldal szerint 13 palesztin szervezet követeli, hogy a filmet vegyék le a műsorról.

عامر يحيى on Twitter

تبيّن هدف مسلسل #أم_هارون من أولى حلقاته، حيث قالت بالعبرية إحدى ممثلات هذا العمل: “قبل أن يختفي أثرنا كله، وتتحول حياتنا إلى ذكرى ونضيع في زحمة الحياة، قبل أن نطوى في دفاتر السنين، قررت أن أكتب عنا وعن ما يخصنا كله، وأوثق كل شيء عنا: نحن يهود الخليج” https://t.co/V7j85KtJFs

 

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]