Sacha Baron Cohen: Hitler a Facebookon hirdethetné a „végső megoldást”

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Az Anti-Defamation League (ADL) ’Never is Now’ elnevezésű csúcstalálkozóján elmondott beszédében a színész a közösségi médiát uraló vállalatokat ’a történelem legnagyobb propagandagépezetének’ nevezte.

Sacha Baron Cohen az ADL eseményén

Az International Leadership Award átvételekor Baron Cohen kijelentette: a Facebook, Twitter, YouTube és Google egyaránt felelősek a „vallási és etnikai kisebbségek ellen indított gyilkos támadások” hullámáért. „A gyűlölet és erőszak felkorbácsolásában komoly szerepe van maroknyi internet vállalatnak, amelyek a történelem legnagyobb propagandagépezetévé nőttek.”

Elmondta: egész élete a rasszizmus, gyűlölet és fanatizmus elleni harc jegyében telt. Fiatalon Angliában ott menetelt a Nemzeti Front elleni tüntetéseken, az apartheid elleni tiltakozásokon. Az egyetemen dolgozatot írt az amerikai polgárjogi mozgalomról. Színészi pályafutásában is ez a vonal a meghatározó. Most furcsa számára, hogy az USA elnöke kijelenti, hogy rasszista, mármint a muzulmánok irányában. Trump 1700 alkalommal küldött rasszista üzenetet, amit 67 millióan követtek a Twitteren. Az ANTIFA baloldali szervezetet terroristának nevezte.

Sacha Baron Cohen így folytatta: „A platformok által használt algoritmusok szándékosan felerősítik az olyan tartalmakat, amelyek olyan történeteket közvetítenek a felhasználók felé, amelyekben demagógok a legaljasabb ösztönökre apellálnak, felháborodást és félelmet keltenek. Például, amikor az összeesküvés-elméleteket hirdető Alex Jones videóit ajánlják több millió alkalommal. Ezért van, hogy az álhírek a valódi tények fölé kerekednek, mert tanulmányok igazolják, hogy a hazugság gyorsabban tejed az igazságnál… Gondoljuk el, mit tett volna Göbbels a Facebook-kal.”

„Fizetés fejében a Facebook bármilyen politikai hirdetést közöl, és a hazugságokat hihetetlen hatékonysággal juttatja a felhasználóhoz. Kifacsart logikával: a harmincas években a Facebook-on Hitler harminc másodpercet posztolhatott volna, hogy ’a zsidókérdés megoldását’ hirdesse”.

ADL International Leadership Award Presented to Sacha Baron Cohen at Never Is Now 2019

Sacha Baron Cohen is the well-deserved recipient of ADL’s International Leadership Award, which goes to exceptional individuals who combine professional success with a profound personal commitment to community involvement and to crossing borders and barriers with a message of diversity and equal opportunity.

A színész-aktivista hat pontban fogalmazta meg fenntartásait Mark Zuckerberg előző hónapi beszédével kapcsolatban. A szólásszabadság nem jelenti a megvesztegetés szabadságát. Zuckerberg szerint a Facebook korlátozása a kifejezés szabadságának megnyírbálását jelentené. Sacha Baron Cohen ezzel szemben így vélekedett: „Talán mindnyájan egyetértünk abban, hogy nem kínálhatunk fanatikusoknak és pedofiloknak platformot, hogy szabadon terjesszék nézeteiket és gyűjtsék áldozataikat.”

A közösségi oldalak gazdáira utalva felháborítónak tartotta, hogy a Silicon Six ekkora hatalomra tett szert az emberiség fölött; csupán a YouTube-ot másfél milliárdan látogatják. Zuckerberg a nézetek különbözőségének létjogosultságáról beszél. Baron Cohen a Facebook-ot azért kritizálta, mert nem hajlandó szakítani a Holokauszt-tagadókkal. „A Holokauszt – történelmi tény. Tagadása nem közönséges, mindennapi vélemény. Aki a Holokausztot tagadja, egy újabb elkövetésére bujtogat.” Zuckerberg szerint: “nehéz meghúzni a vonalat”. Cohen válasza: Az internet óriásainak sok a pénzük, fizessék meg mérnökeiket. A Twitter például alkalmazzon olyan algoritmust, ami akár prominens politikusokat is képes kizárni. Nem is lenne rossz.”

Baron Cohen felhívta az internet vállalatokat: viseljenek fokozott felelősséget az általuk közvetített tartalomért. „Tartsák magukat szabványokhoz és gyakorlatokhoz ugyanúgy, mint az újságok, magazinok és tévécsatornák napról napra. Végtére most már ők a legnagyobb kiadóvállalatok.”

„Az internetes cégek ellen már hatósági intézkedéseket foganatosíthatnak a pedofília terjesztéséért. Jó lenne, ha a gyermekek tömeges, etnikai és vallási alapú legyilkolására történő uszítás ellen is intézkednének. A pénzbeli bírság talán már nem is elég. Talán ideje lenne Mark Zuckerbergnek és a többi ügyvezetőnek nyíltan megmondani: egy külföldi hatalmat már segítettetek abban, hogy beleszóljon a választásba. Azután elősegítettétek a népirtást Myanmarban. Ha még egyszer ilyen előfordul, a börtönben találjátok magatokat.”

„Az élethez és a szabadsághoz való jog, a boldogság keresése – a társadalom célja. Ezzel szembe megy a gyűlölet, az összeesküvés elméletek és a hazugság. A társadalom végső célja az legyen, hogy senkit ne lehessen üldözni, zaklatni vagy meggyilkolni azért, mert más, máshonnan jött, másokat szeret és máshoz imádkozik.” – fejezte be Baron Cohen.

[popup][/popup]