Reformok kontra ortodoxok – dulakodás a Siratófalnál

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Dulakodás tört ki szerda reggel a jeruzsálemi óváros legszentebb zsidó helyénél, a Siratófalnál, amikor a tóratekercseikkel érkező zsidó vallási reformirányzatok képviselői saját vallási szabályaik szerint kívántak imádkozni.

dulakodas-a-siratofalnal

Előbb a biztonságiak, majd ultraortodox fiatalok próbálták feltartóztatni a zsidó reformirányzat és a konzervatív vallási irányzat, valamint a Siratófal női nevű mozgalom tagjait, akik szembeszállva az ultraortodoxok diktálta helyi előírásokkal azt akarták, hogy férfiak és nők közösen, saját tóratekercseikkel imádkozhassanak a szent fal tövénél.

Ekkor dulakodás tört ki, amelyben többen a földre kerültek, de maradandó sérülés nem történt. Végül a reformistáknak sikerült bejuttatniuk több tóratekercset a nők számára leválasztott részre, és sikerült egy koedukált imát tartaniuk a Siratófaltól kissé távolabbi, nemek szerint el nem különített téren.

Ezzel első alkalommal imádkoztak tóratekercsekkel nők a Siratófalnál, amit azért tilt a szent hely felügyeletét hivatalosan ellátó rabbi, mert az ultraortodoxok szerint a nőknek nem szabad hangosan felolvasni a tóratekercsből, valamint saját tóratekercseket is tilos a Siratófalhoz vinni.

A zsidó naptár szerinti új hónapot jelölő ünnepi imádkozásra Izraelbe érkezett a zsidó vallási reformmozgalmak számos amerikai vezetője, hogy tiltakozzanak az Izraelben érvényes ultraortodox hegemónia ellen.

“A zsidó nép szereti ezt a helyet, és évezredek óta ide járul. Mi is a zsidó nép részét alkotjuk, a Siratófal a miénk is, a judaizmus a miénk is, a zsidó állam a miénk is” – mondta Rick Jacobs rabbi, a zsidó reformmozgalom észak-amerikai vezetője a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lapnak a történtek után.

“Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk: többféleképpen is lehet Izraelben és a Siratófalnál zsidónak lenni, és ha nem hajtják végre a megállapodást, akkor egy harmadik helyet keresünk a falnál, ahol a férfiak és a nők együtt imádkozhatnak” – tette hozzá Jizhár Hess rabbi, a konzervatív vallási irányzat izraeli vezetője. A rabbi a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel a Siratófal vallási megosztásáról kötött, de azóta sem végrehajtott megállapodásra utalt szavaival.

Idén januárban ugyanis az izraeli kormány megszavazta, hogy a zsidóság legszentebb helyénél, az ókori zsidó szentélynek helyet adó mesterséges terasz nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál egy külön részt alakítanak ki, ahol a nem ultraortodoxok saját szabályaik szerint imádkozhatnak.

Az egyezség egy három éve tartó tárgyalássorozat eredménye volt, de az Izraelben vallási egyeduralmat gyakorló ultraortodox irányzat – amely két pártja révén is részt vesz a kormánykoalícióban – nyomást gyakorolt Netanjahura, aki azóta sem hozta létre a megígért “külön falrészt” a vallási reformmozgalmaknak. Ezek a nem ultraortodox irányzatok ma már az amerikai zsidók többségét képviselik, és elidegenítésük súlyos politikai, gazdasági és diplomáciai károkat okozhat Izraelnek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította a reformzsidóság amerikai képviselőit, hogy a zsidóságon belüli vitákat ne vigyék a nemzetközi nyilvánosság elé. Tárgyalásokkal sokkal hamarabb rendezni lehet az ügyet, mint demonstrációkkal – érvelt a miniszterelnök.

A reformzsidók képviselői nem hatódtak meg, mert – mint mondták – hónapok óta várnak a pozitív fejleményekre és nem történik semmi.

A végre nem hajtott egyezmény mentora, Nathan Sharansky, a Jewish Agency (Szochnut) elnöke viszont figyelmeztetett, hogy kifutnak az időből.

A zsidók világszerte kemény harcot folytatnak Izrael lejáratói ellen, és közben kiderül, hogy vannak e házban olyanok, akik őket akarják lejáratni – utalt Sharansky a kompromisszumot elutasító ortodox pártokra.

Címkék:dulakodás, ortodox, reform, Siratófal

[popup][/popup]