Polgárháborúra figyelmeztetve Isaac Herzog elnök bemutatta reformtervét – Netanjahu máris elvetette

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az elnök szerint a javaslat megőrzi Izraelt mint zsidó demokráciát, biztosítja az igazságszolgáltatás függetlenségét; Netanjahu szerint viszont a javaslat nem hozza meg a szükséges egyensúlyt a hatalmi ágak között.

Isaac Herzog elnök szerdán bemutatta javaslatát, amely az igazságszolgáltatási rendszer radikális átalakítására vonatkozó kormányzati tervek helyébe lépne. A nemzethez intézett, főműsoridőben sugárzott beszédébena kormányt és az ellenzéket is arra szólította fel, hogy „ne tegyék tönkre az országot” az igazságszolgáltatásért folytatott hatalmi harcban, hanem ragadják meg a nagyszabású alkotmányos pillanatot.

Herzog „arany középútnak” nevezte tervét, amelyet az elmúlt hetekben politikusokkal, jogászokkal és szakértőkkel folytatott több száz órás tanácskozás után dolgozott ki, és amely a legjobb esélyt kínálja a reformról szóló széles körű nemzeti megállapodásra. „Ez a keret mindannyiukat, Izrael polgárait védi” – mondta. „Ez a keret megvédi Izraelt mint zsidó és demokratikus államot”.

Figyelmeztetett, hogy miután az elmúlt hetekben első kézből hallotta több száz izraelitől szenvedélyes véleményüket a koalíció radikális igazságügyi reformtörvénye körüli vitáról. Figyelmeztetett, hogy egy valódi, emberéleteket követelő polgárháborúra. „A szakadék karnyújtásnyira van”  mondta. „A polgárháború vörös vonal és én bármi áron és bármilyen eszközzel meg fogom ezt akadályozni.

Herzog elmondta, hogy „valódi, mély gyűlöletet” érzékelt, noha „az emberek egy nagyon szerény kisebbségétől… Hallottam az emberektől, minden oldalról, hogy, ne adj’ isten, a véres utcák gondolata már nem sokkolja őket”.

Nem sokkal azután, hogy Herzog közzétette ajánlatát, a berlini látogatásra induló Netanjahu miniszterelnök elutasította azt.

„Amit az elnök javasol, arról a koalíció nem állapodott meg, és az általa felajánlott javaslat központi elemei csak állandósítják a fennálló helyzetet, és nem hozzák meg a szükséges egyensúlyt a hatalmi ágak között” – mondta a miniszterelnök.

Az elnök által javasolt keretrendszer, amelyet beszéde idején tettek közzé egy új (héber nyelvű) weboldalon, az izraeli hatalmi ágak közötti kapcsolat kritikus aspektusaival foglalkozik, beleértve az izraeli alaptörvények alkotmányos súlyának növelését; a bírák kiválasztásának módját; a Knesszet törvényhozása feletti bírói felülvizsgálatot; valamint a kormány jogi tanácsadóinak és a főügyésznek a hatáskörét. Emellett az alaptörvényekben rögzítene néhány olyan alapvető polgári jogot, amelyek jelenleg nem élveznek kifejezett védelmet.

A bírák kiválasztása

Herzog javaslatai szerint a kormány egyik ága sem nevezhetne ki bírákat egy másik ág közreműködése nélkül. A koalíciónak nem lenne automatikus többsége a kinevezéssel foglalkozó bizottságban, ahogy azt a kormány törvényjavaslata javasolja, de a bírói kar is elveszítené vétójogát a kinevezésekkel kapcsolatban.

Times of Israel

Címkék:Izrael, Jogi átalakítás

[popup][/popup]