A belügyminiszterhez fordul a Tett és Védelem alapítvány az ELTE-listák miatt

Írta: MTI - Rovat: Politika

A hatóságokhoz fordul a Tett és Védelem Alapítvány a mai sajtóhírekben szereplő, a hallgatók zsidó származását feltüntető állítólagos adatbázisok ügyében – közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. Az alapítvány feljelentést tehet és Pintér Sándor belügyminisztertől is személyes konzultációt kér az ügy miatt.

ELTE

Az ELTE BTK Múzeum kőrúti épülete

Az ELTE BTK egy zsidó identitású hallgatója ma azért fordult az alapítványhoz, mert sajtóhírek szerint a kar hallgatói önkormányzatánál illegális listákat vezettek, amelyen feltüntették az egyetemisták világnézetét, politikai preferenciáit és esetleges zsidó származását is – írta közleményében az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

Az atv.hu kedden azt írta, a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. Az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy – olvasható a hírportálon.

“Amennyiben igaz az atv.hu mai cikkében említett listák létezése, az a legsúlyosabb alkotmánysértés, és a listák készítői több súlyos bűncselekményt is megvalósítanak. A cikkben elhangzó védekezés, amely szerint valakik utólag manipulálták a HÖK által vezetett hallgatói adatlistákat, gondatlan adatkezelésre utal, és ebben az esetben is megvalósul a személyes adatokkal visszaélés” – olvasható a hitközség közleményében.

“Minden eszközzel elejét kell vennünk, hogy 90 évvel a Turul Szövetség gyászos működése után újra zsidó listák készülhessenek az egyetemeken. De meg kell tenni a szükséges lépéseket akkor is, ha a cikk készítői valamilyen tisztázatlan célú provokáció áldozatai lettek” – idézte a közlemény Bodnár Dánielt, a Tett és Védelem Alapítvány vezetőjét.

Az alapítvány megvizsgálja a büntetőfeljelentés lehetőségét, és személyes konzultációt kér Péterfalvi Attila adatvédelmi biztostól és Pintér Sándor belügyminisztertől.

[popup][/popup]