Országos főrabbi: Az elnök gesztust tehetett volna a meggyilkoltak leszármazottai felé

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Nem a beszéd a lényeg, hanem a tett”-mondja a Misna. Van azonban, amikor a tett hiánya beszédesebb, mint maga az aktivitás – írta facebook oldalán március 28-án Dr. Frölich Róbert országos főrabbi annak kapcsán, hogy bár a köztársasági elnök Krakkóban járt, a város közelében lévő auschwitzi emlékhelyre nem ment el.

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök

Mint ismeretes, nagy port vert fel Dr. Sulyok Tamás apjának szélsőjobboldali, nyilas mozgalomban történt szerepvállalása, amelynek kapcsán Sulyok téves, vagy valótlan információkat osztott meg a nyilvánossággal, és a tény napvilágra kerülése óta sem talált lehetőséget, hogy érdemben reagáljon a tényekre.

Frölich főrabbi posztjában így fogalmazott:

“A köztársasági elnök első hivatalos útján Krakkóban járt. Onnan nem sok idő ellátogatni Auschwitzba, több százezer magyar állampolgár temetőjéhez. Messzebbről is elzarándokoltak oda a világ kis és nagy vezetői, hogy fejet-térdet hajtsanak a meggyilkoltak előtt: Willy Brandt, II. János Pál, Arnold Schwarzenegger, David Cameron, Ferenc pápa, Orbán Viktor és sorolhatnánk.

A köztársasági elnök megragadhatta volna az alkalmat, hogy tegyen egy gesztust mindazok felé, akik a Vészkorszakban kiigényelt ingatlanok és ingóságok tulajdonosainak, valamint minden, ott meggyilkolt magyar állampolgárnak a leszármazottai. Ez a gesztus sokkal többet ért volna, mint akár egy hosszas interjú. Még ennyire sem tellett…” – zárja posztját az országos főrabbi.

[popup][/popup]