“Önállóan, nyitottan, felelősen: Megalakul a Budai Bét Din”

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Hagyomány, Politika

Külföldön élő, fiatal magyar rabbik a magyar zsidó közösség támogatására, a komoly szándékú betérések megkönnyítésére létrehozzák az irányzatokhoz nem kötődő Budai Bét Dint. Az alapítók: Bedő Viktória konzervatív, Langer Ármin rekonstrukcionista és Pollák Ariel, szintén konzervatív rabbi.   

Bedő Viktória

A Budai Bét Din az alábbi közleményt tette közzé:

“Rengeteg olyan zsidó családtörténetű, zsidó kötődésekkel rendelkező, a zsidóság iránt vonzalmat érző ember él Magyarországon, aki, annak ellenére, hogy zsidónak érzi magát, a zsidó közösségek perifériájára sodródik, a zsidó közösség tekintélyes része ilyen emberekből áll.

Langer Ármin

Ha be akarnak térni, magukra venni a micvák igáját, formális-vallási értelemben is csatlakozni kívánnak a zsidó közösséghez, az ő döntésüket szeretné támogatni a Budai Bét Din, amely nem kötődik irányzatokhoz, igyekszik mérsékelni a betérésekkel járó bürokráciát és ingyenes betérési lehetőséget kínál azoknak, akik komolyan elhatározták, hogy csatlakoznak Ábrahám szövetségéhez. Azon fogunk dolgozni, hogy ez a folyamat, a betérés maga és az azt megelőző, komoly tanulás örömteli, felszabadító, stresszmentes és spirituálisan elmélyült lehessen, az együttműködés, a kölcsönösség szelleme hassa át, ugyanakkor a betérés teljes folyamata megfeleljen a zsidó vallásjog előírásainak.

Pollák Ariel

A Bét Din, mivel tagjai jórészt külföldön élnek, évente egyszer-kétszer ülésezik majd, szándékai szerint úgy, hogy minden tagja, bírája jelen lesz, alkalmanként úgy, hogy a bírák némelyike zoomon jelentkezik be, de legalább egy tag a külföldön élők közül mindig személyesen lesz jelen. A Bét Din előtti meghallgatást követő rituális fürdő helyszínei a vallási előírásoknak megfelelő természetes vizek lesznek.

Vári György

A Budai Bét Din nem kíván kihívássá válni senki számára, nem kíván rivalizálni, nem érdeklik anyagi-intézményi kérdések, nem szeretne senkitől elvenni semmit, segíteni szeretne és szolgálni.

A Bét Din titkára, mindennapi ügyeinek intézője Vári György (Bét Orim) lesz.”

Az érdeklődők a Budai Bét Dinnel ezen az e-mail címen léphetnek kapcsolatba: [email protected]

 

Kapcsolódó cikk:

“A betérési folyamatnak komolynak és alaposnak kell lennie”

[popup][/popup]