Noa Tishby izraeli-amerikai filmsztár lesz Izrael első antiszemitizmus elleni biztosa

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Tishby korábban szappanoperákban szerepelt, és a közösségi médiában következetesen képviselte Izrael ügyét. Véleménye szerint az anticionizmus és antiszemitizmus „egy és ugyanaz”, és a Holokauszt óta a mostani helyzet jelenti a legnagyobb fenyegetés a zsidóságra nézve.

Noah Tishby az ENSZ-közgyűlésen beszél 2016-ban

 

Jair Lapid külügyminiszter hétfőn nevezte ki Tishbyt az antiszemitizmus és a zsidó állam delegitimálása elleni küzdelem biztosává. „A külügyminisztériumot fogja képviselni, szerte a világban fontos tanácskozásokon terjeszt elő projekteket, nemzetközi párbeszédeket szervez, és antiszemita megnyilvánulásokkal szemben foglal állást” – hangzik a külügyi szóvivő nyilatkozatában.

Lapid a 44 éves biztost „a világ zsidósága egyik legbefolyásosabb közéleti személyiségének” nevezte.

A Lapid irodája által közzétett videóban Tishby rámutatott, hogy az anticionizmus és antiszemitizmus  egy és ugyanaz. A zsidók elleni támadások különösen megsokasodtak a múlt májusi gázai háború idején és utána, és „a zsidókat fenyegető veszély most nagyobb, mint a 2. világháború óta bármikor.”

Tishby Tel-Avivban nőtt föl és a hadseregben egy katonazenekar énekeseként szolgált. A „Ramat Aviv Gimmel” szappanopera főszereplőjeként lett ismert, később pedig ő volt az „In Treatment” sorozat egyik producere, ami a nagysikerű „B’tipul” izraeli sorozat amerikai változata volt. (Magyarországon „Terápia címen futott az HBO-n.) A jogokat Tishby adta el az HBO-nak.

Jair Lapid és Noah Tishby a külügyminisztériumban (Forrás: Külügyminisztérium)

Tishby jelenleg Los Angelesben él, és az utóbbi években Izrael erőteljes pártfogójaként lépett föl a közösségi médiában. Múlt évben jelentette meg könyvét „Israel: a Simple Guide to the Most Misunderstood Country on Earth” (Izrael: Egyszerű útmutató a Föld leginkább félreértett országához) címmel, ami Izrael és a cionizmus történetének ismertetése.

Lapid bejelentése két héttel azután hangzott el, hogy az USA szenátusa jóváhagyta Deborah Lipstadt Holokauszt történész kinevezését; ő lett az antiszemitizmus megfigyelése és leküzdése ügyében illetékes amerikai biztos, nagyköveti ranggal. Tishby viszont társadalmi munkában látja el föladatát az izraeli külügyminisztérium alkalmazottjaként, és kinevezéséhez nincs szükség a kormány jóváhagyására.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus elleni biztos, Izrael, Noah Tishby

[popup][/popup]