Netanjahu Pészach estéjén: “Legyőzzük azokat, akik az életünkre törnek”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

‘Megkeményíti a szívét és (a Hamász) és nem hajlandó elengedni embereinket… (Izrael) ezért fokozni fogja a katonai és diplomáciai nyomást a Hamászra, mert ez az egyetlen módja annak, hogy kiszabadítsuk túszainkat és elérjük a győzelmet.’

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hétfő este kezdődő Pészach-ünnep előtt vasárnap ünnepi köszöntőt intézett a nyilvánossághoz, amelyben megemlítette azt a 133 izraelit, akiket több mint hat hónapja tartanak túszként fogva a gázai terroristák.

Utalva arra a híres négy kérdésre, amelyet egy gyermek tesz fel a széder estén – a szertartásos pészachi vacsorán, amelyet hétfő este tartanak a zsidók szerte a világon – Netanjahu azzal a kérdéssel nyitotta mondandóját, hogy “Miért más ez az éjszaka, Izrael polgárai?”.

Netanjahu válasza: “Ezen az éjszakán 133 szeretett testvérünk nincs a széderasztal körül, és még mindig pokoli körülmények között tartja túszként fogva őket a Hamász”.

Beszélt arról, hogy Izraelnek már sikerült 124 túszát kiszabadítania egy tavaly novemberi, közvetítőkön keresztül megkötött megállapodás keretében, amelynek értelmében a harcok néhány napra ideiglenesen leálltak, és Izrael cserébe három Hamász-terroristát – nőket és 18 év alattiakat – engedett ki a börtönökből. Netanjahu pedig azt mondta, hogy kormánya “elkötelezett amellett, hogy mindannyiukat – élőket és elhunytakat egyaránt – hazahozza”.

Aztán a miniszterelnök irányt váltott, és azt kérdezte: “És ez az éjszaka miért nem más?”.

“Mert minden nemzedékben felkelnek, hogy elpusztítsanak minket, és a Szent, áldott legyen, megment minket tőlük ” – idézte tovább a széder este hagyományos szövegét. “Ezúttal is le fogjuk győzni azokat, akik az életünkre törnek – hála népünk hitének, harcosaink bátorságának és a köztünk lévő egységnek”.

“Ezen a széder estén a Hamász által fogva tartott túszaink lebegnek a szemünk előtt” – mondta Netanjahu. “Szenvedésük és családjaik szenvedése szívszorító, és csak megerősíti elhatározásunkat, hogy visszahozzuk őket. Nem engedünk, egy pillanatra sem, szent küldetésünkből, hogy hazatérjenek”.”

A miniszterelnök azonban azt is elmondta, hogy eddig “a Hamász minden, a túszok szabadon bocsátására vonatkozó javaslatot határozottan elutasított”, és ezért “az amerikai külügyminiszter joggal mondta, hogy a Hamász minden javaslatot elutasított, amelyet előterjesztettek neki”. Szavai szerint az egyetlen dolog, ami megakadályozza a túszszabadítási megállapodást, az a Hamász”.

Netanjahu azzal vádolta a Hamászt, hogy “számít a szakadásra” az izraeli közvélemény körében, és ezért nem változtat “szélsőséges álláspontján”.

“Izrael polgárai, Peszach előestéjén, amikor Izrael népe a rabszolgaságból a szabadságba vonul, emlékezzünk elesett hőseinkre és sebesült harcosainkra, mert az ő áldozatvállalásuknak köszönhetően vagyunk szabad nép ” – tette hozzá, “erősnek” nevezve Izrael államot és “erősnek” az Izraeli Védelmi Erőket (IDF) – mind védekező, mind támadó szempontból.

“Ellenségeink nem győzhetnek le minket – mi fogjuk legyőzni őket” – jelentette ki.

World Israel News

 

[popup][/popup]