Netanjahu nyolcmillió adag COVID-vakcina vásárlásáról kötött megállapodást

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika, Technika - tudomány

A miniszterelnök szerint Izrael 4 millió izraeli beoltásához elegendő adagot fog kapni – bár a jelentések szerint a megállapodás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy visszavonuljon, „ha a körülmények megkövetelik”.

Netanjahu bejelenti a megállapodást (a képen balra Juli Edelstein egészségügyi miniszter (fotó: Kobi Gideon / GPO)

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy Izrael aláírta a Pfizerrel a koronavírus elleni vakcina megvásárlását, néhány nappal azután, hogy az amerikai gyógyszergyártó cég bejelentette: az oltóanyag 90 százalékos hatékonysággal akadályozza a COVID-19 fertőzést.

Izraelben a legfrissebb statisztikák szerint ismét terjed a vírus.

“Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a következő napokban a morbiditás újbóli növekedése várható” – áll a Koronavírus Központ közleményében.

Az Ynet híroldal pedig arról számolt be, hogy az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a járvány terjedési együtthatója (az egyes fertőzöttek által megfertőzöttek száma) ismét 1.0-re emelkedett, mióta Izrael, október közepén elkezdte enyhíteni a zárlatot. Az 1.0 feletti érték azt jelenti, hogy a járvány növekszik, míg az ez alatti érték azt mutatják, hogy a járvány csökken.

Ilyen fejlemények közepette újabb szigorítások válhatnak esedékessé.

A Pfizerrel kötött megállapodás részeként – közölte Netanjahu – Izrael nyolcmillió adag vakcinát fog kapni, ami elegendő négymillió izraeli beoltására. Netanjahu reményét fejezte ki, hogy a Pfizer januárban már megkezdi a vakcina szállítását – függően attól, hogy az Egyesült Államok és Izrael egészségügyi hatóságai milyen hamar adják meg az engedélyeket.

Az Ynet híroldal azonban arról számolt be, hogy az üzlet nem kötelezi a Pfizer-t az oltások leszállítására, csupán annyit közöl, hogy ezt „a körülményeknek megfelelően” kívánja megtenni. Ha nem sikerül a vállalást teljesíteni, a vállalat visszaadja az előleget.

A jelentés azt is közölte, hogy Izrael a jövő héten 120 millió sékel (35 millió dollár) előleget utal a cégnek, utána pedig 680 millió sékelt (202 millió dollárt) utal át az első oltások megérkezésekor. A Pfizer ezután havonta több százezer oltást szállít Izraelnek 2021 folyamán.

Netanjahu megjegyezte, hogy Izrael szállítási megállapodásokat írt alá más oltásokat fejlesztő cégekkel, és kijelentette, hogy „nemzeti küldetés” minden izraelit beoltani a koronavírus ellen. Azt is elmondta, hogy azért lobbizik a világ vezetőivel, hogy Izrael az elsők között kapja meg a vakcinákat.

Times of Israel

[popup][/popup]