Németország: az államelnök avatta fel az új Zsidó Tudományos Központot

Írta: Polgár György - Rovat: Hagyomány, Politika

Szerdán nyitotta meg kapuit, Frank Walter Steinmeier szövetségi elnök jelenlétében, a Zsidó Tudományok Központja a Berlin melletti Potsdamban.

A két potsdami rabbinikus iskola 44 végzettje közül tizenegy nő. Elena Treiger az oldenburgi zsidó közösségben szolgál

Ezzel a különböző zsidó vallási iskolák egy fedél alá kerültek a Potsdami Egyetem égisze alatt. Miután a németországi rabbiképzés ezzel egyetemi rangra emelkedett, elmondhatjuk, hogy most zárult le egy folyamat. Abraham Geiger német zsidó  tudós 1836-ban úgy vélte: a németországi zsidóság emancipációja csak akkor lesz teljes, ha a zsidó lelkipásztorok képzése a keresztényekével egyenrangúvá válik. Eddig a Zsidó Teológiai Iskola, a liberális Abraham Geiger Főiskola és a konzervatív Zacharias Frankel Főiskola egymástól függetlenül működött. Az előbbi már 2001 óta a Potsdami Egyetemhez tartozó intézmény, az utóbbi pedig 2013-ban csatlakozott, de mindeddig külön oktattak.

A megnyitással „bizonyságát adjuk a németországi zsidó élet jövőjébe vetett hitünknek” – jelentette ki Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.

A két rabbiképzőn eddig összesen negyvennégy diplomást avattak fel, harmincnégy rabbit és tíz kántort, közöttük nőket is. Legtöbbjük Németországban tevékenykedik, de eljutottak más európai és tengerentúli országokba, például Izraelbe az USA-ba vagy Dél-Afrikába. „A rabbinak, mint foglalkozásnak komoly jövője van” – nyilatkozta a sajtónak Walter Homolka, az Abraham Geiger Főiskola rektora. Mint elmondta, az országban sok a betöltetlen állás. Mindegyik közösségnek megvannak a maguk sajátos elvárásai. Így például több helyütt nagy jelentőséget tulajdonítanak a tökéletes orosz nyelvtudásnak, mivel a ma Németországban élő zsidóság nagy része a volt szovjet köztársaságokból származik. Ráadásul még mindig vannak gyülekezetek, amelyek vonakodnak nők alkalmazásától.

Az új intézet a jövőben más vallású diákokat is szívesen fogad. Fontos szerepet szánnak a kereszténységgel és iszlámmal való párbeszédnek is.

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök a megnyitón

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök az új létesítményt az „országunknak adományozott ajándékként” – méltatta a megnyitón tartott beszédében, mintegy 250 politikai, egyházi és más társadalmi személyiség jelenlétében. „Olyan oktatási intézmény ez, amely messze túlmutat a határokon” – tette hozzá. Felszólalt a zsidógyűlölet terjedése ellen is. Fájdalmas és dühítő, hogy az antiszemitizmus és a gyűlöletre való nyílt uszítás évek óta ismét megnyilvánul, méghozzá éppen Németországban. „Számunkra, németek számára csak egy válasz létezhet: minden egyes ember és a társadalom egésze nem tűrheti az antiszemitizmus egyetlen formáját sem!” – jelentette ki.

A Németországi Evangélikus Egyház Tanácsának elnöke, Bedford-Strohm püspök Európában egyedülállónak nevezte az új tudományos központot. Szerinte nagy szükség van a judaizmus erős nyilvános jelenlétére Németországban az akadémiai teológia szintjén is.

A központhoz tartozik egy vadonatúj zsinagóga is, az első, amely a Soá után nyílt Potsdamban. Egy új imaház tervét már évek óta vitatják a helyi zsidó közösségek, de eddig nem tudtak egyezségre jutni. Az egyetem most megelőzte őket. A kicsi, modern zsinagógában negyven hívő számára van hely, ahol az első istentiszteletet a téli félév elején tervezik megtartani. De egyben nyitott háznak szánják, ahol például koncerteket is fognak szervezni.

Az új zsinagóga belülről

Az ünnepélyes megnyitó az 1700 éves németországi zsidó élet ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseménye.

Címkék:Frank Walter Steinmeier, Potsdam, Rabbiképzés, Zsidó Tudományok Központja

[popup][/popup]