Németország: államcsínyt tervező szélsőjobboldaliakra csapott le a rendőrség

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével tizenegy tartományban, egyszerre 130 helyszínen tartottak házkutatást kora reggel.

Képünk illusztráció (Forrás: Wikipedia)

Az eljárás 52 ember ellen irányul, köztük a berlini tartományi bíróság egyik bírája ellen, aki a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője volt az előző ciklusban. Őrizetbe 25 embert vettek. Olaszországban és Ausztriában is elfogtak egy-egy gyanúsítottat.

A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot.

A szövetségi rendőrség és a tartományi rendőri szervek terrorelhárító alakulataitól azért mozgósítottak egységeket a házkutatások biztosításához, mert a gyanúsítottak jelentős része katona vagy katona volt a német hadseregben (Bundeswehr), illetve az egykori NDK néphadseregében (Nationale Volksarmee, NVA), és többen különleges erők kötelékében szolgálnak vagy szolgáltak.

A gyanú szerint a csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akartak végrehajtani. A többi között azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot – a Bundestag székhelyét – és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat. A csoport vezetői meg is alakítottak egy úgynevezett tanácsot, amely a kormány helyére lépett volna.

Az ügyészek nyilatkozata szerint a gyanusítottak ideológiája összeesküvés-elméletek keveréke volt, elegye “az úgynevezett Birodalmi Polgárok narratíváinak, valamint az amerikai eredetű  QAnon ideológiának “. A csoport tagjai hittek abban, hogy Németországot is egy úgynevezett “mély állam” irányítja; melyhez hasonló alaptalan állításokat tett az Egyesült Államokról Donald Trump volt amerikai elnök is.

A Times of Israel jelentése szerint az összeesküvők orosz kapcsolatokat is fenntartottak, ugyanakkor a berlini orosz követség élesen cáfolta, hogy kapcsolatban álltak volna a gyanusítottakkal.

 

Szombat/MTI

Címkék:államcsíny, letartóztatások, Németország

[popup][/popup]