Mihail Misusztyin – Putyin egyre befolyásosabb miniszterelnöke és annak zsidó gyökerei

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Sarah Whitmore, az angol politológus szerint, ha Putyin hirtelen elhunyna, akkor Mihail Misusztyin miniszterelnök vehetné át automatikusan az elnöki tisztet. Majd új választást kellene kiírnia, és meglehet, hogy törvényesen is őrá szállna a poszt.

Mihail Misusztyin és Vladimir Putyin

Amerikában, ahol én élek, tudományággá fejlődött a sokszor kiszámíthatatlan orosz politika elemzése. Kremlinológusoknak nevezik ennek művelőit, akik egykoron még a Szovjetunió politikáinak elemzését gyakorolták.

Amerikában meglepetést keltett az a tény hogy a 71 éves Vlagyimir Putyin, orosz elnök újra az 58 éves Mihail Misusztyint jelölte miniszterelnöknek. Putyin, immár ötödik elnöki beiktatását követően Misusztyin lemondott, azért hogy lehetőséget adjon egy új miniszterelnök kinevezéséhez, de Putyin ragaszkodott hozzá, és újra kinevezte.

Misusztyin az idők során egyre befolyásosabbá vált, és úgy tűnik, hogy szoros bizalmi kapcsolatokat ápol az orosz elnökkel.

Misusztyin édesanyja orosz származású (egyes források szerint örmény felmenői is vannak az anyai ágon), édesapja zsidó, aki Fehéroroszországban született, és egykoron elkötelezett kommunista volt. Mihail Moszkva mellett született 1966-ban, közgazdasági diplomát szerzett 1992-ben, majd doktorátust 2003-ban. 2010-ben, 44 évesen kinevezik az Orosz Szövetségi Adóhivatal vezetőjévé. Teljesen átszervezi a hivatal működését és már ekkor felfigyelnek rá. Hatékony technokratának tartják, aki veszélytelen politikailag ambiciózus vetélytársaira.

2020 januárjában váratlan dolog történt: Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszéde után Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és teljes kormánya lemondott. Putyin felajánlotta Medvegyevnek, aki egyébként közeli bizalmasa, az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját, amit az azonnal el is fogadott. Nem is tehetett mást.

Misusztyin és Putyin

Putyin ekkor az addig kevéssé ismert, adóügyekkel foglalkozó Mihail Misusztyint javasolta a megüresedett miniszterelnöki posztra. Nem meglepően, a megszeppent Duma ellenszavazat nélkül jóváhagyta a kinevezést.

Putyin igencsak elégedett Misusztyin munkájával, ugyanis az ukrajnai háború miatt, továbbá az ennek következtében bevezetett amerikai és EU embargók nyomán hadigazdálkodásra átállított orosz gazdaság jól teljesített. Összeomlás helyett az orosz gazdaság ellenállónak bizonyult, és az nem kis mértékben miniszterelnökének köszönhető.

*

Két évvel ezelőtt Lavrov orosz külügyminiszter meghökkentő kijelentést tett, amikor egy interjúban egy olasz riporter azt kérdezte tőle: hogyan lehet az ukrán vezetést fasisztának nevezni és antiszemitizmussal vádolni, amikor Zelenszkij ukrán elnök zsidó származású, és családjának számos tagja a Holokauszt áldozata lett.

Lavrov erre azt válaszolta, hogy a történelem legnagyobb antiszemitái között sok zsidó van, és egyébként maga Hitler is zsidó származású volt.

Lavrov kijelentését világszerte hatalmas felháborodás követte.

Mint a Szombat is megírta, Heisler András, a Mazsihisz akkori elnöke levélben fordult Oroszország budapesti nagykövetéhez Lavrov kijelentései kapcsán. A Mazsihisz elnöke azt írta Arnoldovics Sztaniszlavov budapesti orosz nagykövetnek: „Mély szomorúsággal hallottuk Lavrov külügyminiszter úr szavait, amelyekben Adolf Hitler vélt zsidó származásáról, és a zsidók antiszemitizmusáról beszélt.”

Ezután példátlan dolog történt. Nem Lavrov, hanem Putyin elnök személyesen kért bocsánatot Lavrov kijelentései miatt. Technikailag Misusztyin volt Lavrov főnöke, de a zsidó származású miniszterelnök egyetlen szóval sem kommentálta az antiszemita kijelentést.

Most a 74 éves Lavrov ugyan tagja a kormánynak, de a jól értesült kremlinológusok szerint az amerikai elnökválasztás után, ez év végén, nyugdíjba vonul.

Putyin legesélyesebb utódjának egyébként hűséges védelmi miniszterét, Szergej Sojgut tartották. Különösen Ukrajna inváziója óta fontos személye az orosz hatalomnak. De nemrég korrupciós vádakkal letartóztatták Sojgu bizalmasát, Timur Ivanovot, és most Putyin menesztette befolyásos védelmi miniszterét.

Sojgu távozásával, és Lavrov esetleges nyugdíjba vonulásával, Misusztyin hatalma jelentősen növekedhet, sőt, Putyin utódaként is számba jöhet. Putyinnak már volt zsidó származású miniszterelnöke, Mikhail Fradkov személyében, de az elnöki poszt más kategóriába tartozik.

Persze, mindez jórészt spekuláció, hiszen senki sem tudja, hogy hogyan is születnek a személyi döntések a Kreml falai mögött.

[popup][/popup]