London: sosem látott antiszemita gyűlölet-hullám

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Londonban idén októberig már rekordszámú antiszemita incidens történt, de a Hamász október 7-i dél-izraeli mészárlását követően teljesen elszabadultak az indulatok.

Antiszemita támadók a zsidó biztonsági szervezet felvételén

Az Algemeiner nevű zsidó hírportál a londoni rendőrség (Metropolitan Police Service – MPS) adatait tekintette át. Eszerint Londonban az antiszemita bűncselekmények száma 2023 novemberéig 1442 volt, ami messze túlszárnyalja a 2022-es 550-et és a 2021-es 845-ös egész éves összértéket. Az MPS 2018-ban kezdett nyilvános adatokat kiadni a városban elkövetett zsidóellenes bűncselekményekről.

Január és szeptember között az MPS 487 incidenst regisztrált. Októberben és novemberben azonban 955-re ugrott ez a szám, ami kétszer annyi, mint az év első háromnegyedében.

A Stamford Hill városrészben élő ortodox zsidók aránytalanul sok támadást szenvedtek el, mert láthatóan zsidók – amint azt a Shomrim, az antiszemitizmust figyelő és egyben szomszédságvédelmi csoportként is működő zsidó szervezet statisztikái mutatják.

Csak ebben a hónapban
– egy ortodox zsidó férfit bántalmazott egy biciklis a járdán,
– két támadó brutálisan bántalmazott egy zsidó nőt,
– egy csoport zsidó gyereket szidalmazott egy nő, aki azt kiabálta: “Megöllek titeket, zsidók!”. Gyilkosok vagytok!”
– egy férfi nekitámadt egy zsidó vásárlónak és azt kiabálta: “Te kib…ott zsidó, megöllek!”.

Az elmúlt hetekben az embereket és a vagyontárgyakat egyaránt célzó antiszemita támadások szünet nélkül követték egymást. Napokkal az október 7-i mészárlás után két Stamford Hill-i zsidó általános iskolát vandál módon megrongáltak és vörös festékkel öntöttek le.

A londoni zsidó lakosok már az elmúlt két évben is addig ismeretlen antiszemita bűncselekmény-hullámot éltek át. Májusban például a Shomrim arról számolt be, hogy egy idegen közeledett egy zsidó nőhöz, és azt kiabálta: “Egy nap megölöm az összes zsidót”. A Shomrim által kiemelt további esetek között szerepel egy zsidó család ajtajának megrongálása és mezuzájuk ellopása, valamint egy zsidó anya és csecsemője verbális bántalmazása és leköpése, ami miatt az anya “traumatizálódott és támogatást keresett”.

Tavaly egy elkövető Stamford Hillben zaklatott és bántalmazott egy ortodox zsidó nőt. Követte őt, és azt kiabálta, hogy “mocskos zsidó”, mielőtt elragadta a bevásárlótáskáját, és “nevetve a járdára borította annak tartalmát”.

Hónapokkal korábban egy nő egy bottal a kezében odalépett egy zsidó nőhöz a Seven Sisters nevű városrészben, és kijelentette: “Azért teszem ezt, mert zsidó vagy”, azzal fejbe vágta és leöntötte valamilyen folyadékkal. Másnap ugyanez a nő – akit egy szemtanú “sorozatos rasszistaként” jellemzett – bottal vett üldözőbe egy anyát és gyermekét, miután folyadékot spriccelt a csecsemőre. Ugyanezen a héten három ember megszólított egy zsidó tinédzsert, és leütötte a kalapját a fejéről, miközben azt kiabálták, hogy “kib…ott zsidó”.

A londoni zsidó lakosok és a velük rokonszenvezők igyekeznek szolidaritást mutatni. A múlt hónapban több tízezer ember vonult végig Londonon, hogy tiltakozzon a zsidóellenes bűncselekmények számának növekedése ellen, és olyan feliratú táblákat helyeztek ki, mint “Vállvetve a brit zsidókkal” és “Zéró tolerancia az antiszemitákkal szemben”.

Algemeiner

[popup][/popup]