Lesz végre nem ortodox imahely a Siratófalnál?

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

A regnáló izraeli kormány várhatóan végrehajtja azt a – Benjámin Netanjahu idején parkolópályára tett – megállapodást, mely szerint a Siratófalnál kibővítenék azt a területet, ahol a férfiak és nők az ortodox szabályokat mellőzve imádkozhatnak.

A New York-i izraeli konzulátuson nyilatkozó Nachman Shai, diaszpóra ügyi miniszter újságíróknak elmondta, hogy mielőtt hivatalosan is végrehajtaná a 2016-os megállapodást, a kormány kisebb fejlesztéseket tervez megvalósítani a helyszínen. Ezek közé tartozik a Nyugati Falhoz való fizikai hozzáférés bővítése, és az imahelyen keletkezett fizikai károk némelyikének kijavítása.

A nem ortodox imádkozásra kijelölt területet 2018-ban ideiglenesen lezárták, mert egy 400 kilós letört szikladarab csapódott le a Templom-hegyet körülvevő, 2000 éves támfalból. A kormány “folytatni fogja a fejlesztéseket a területen”, amelyet még 2016-ban kezdtek el – mondta Shai majd úgy folytatta: “Van ott néhány kő, ami még javításra szorul”. Izraelben nemrég elfogadott állami költségvetése szerint megduplázták a minisztérium költségvetését.

A nyugati falnál történő imádkozást szabályozó intézkedések és a nem ortodox közösségek jogainak biztosítása mindig is az amerikai zsidó vezetők szívügye volt. Különösen a nem ortodox vezetőké, akiket frusztrált az izraeli vallási ügyek ortodox irányítása.

Nachman Shai azért tartózkodik az Egyesült Államokban, hogy felszólaljon az Izraeli-Amerikai Tanács csütörtökön kezdődő éves konferenciáján. Elmondta, hogy egyik legfontosabb kérdés számára az Amerikában élő diaszpóra bevonása Izrael ügyeibe – függetlenül attól, hogy terveznek-e alijázni vagy sem. Leszögezte: “Meg kell nyitnunk a kommunikációs csatornákat közöttük és köztünk” – mondta a miniszter, majd úgy folytatta, hogy az Amerikában élő zsidók “eldönthetik, hogy mit szeretnének tenni a jövőben, ebben az országban akarnak-e élni, vagy visszatérnek Izraelbe. Ez az ő döntésük.”

Shai szerint az izraelieknek jobban kellene érdeklődniük a diaszpórában elő zsidók iránt. Különösen azért, mert a múltban sokszor nem törődtek az Izraelen kívül élő zsidókkal. „Korábban megpróbáltuk elvágni a zsidó nép gyökereit, mondván: Ti, akik a diaszpórában éltek, nem tartoztok hozzánk, merthogy új zsidóságot, új államot építünk, új nyelvet beszélünk. Ez mind igaz, de nincs jelen a múlt nélkül, és nincs jövő a jelen nélkül. Tehát itt az ideje, hogy megismerjük a gyökereinket, és itt az ideje, hogy megismerjük a zsidó közösségeket szerte a világon.”

A nem ortodox imahelyen nők is Tóra-tekerccsel imádkozhatnak az ortodox hatóságok zaklatása nélkül. Ez a kérdés egyébként évek óta forró téma az izraeli politikában. Netanjahu 2016-ban pártolta a kormányon belül azt a kompromisszumot, hogy az ortodoxok által ellenőrzött déli részén lévő területet bővítsék ki nem ortodoxok számára. A kompromisszumot végül 2017-ben haredi ortodox szövetségesei nyomására felfüggesztette.

A jelenlegi kormányban nincsenek haredi ortodox pártok.

JTA – Szabó Gyula

Címkék:nem otodox imádkozás, ortodoxia, Siratófal

[popup][/popup]