Katari milliárdok amerikai egyetemeknek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Oknyomozó kutatások kimutatták, hogy Katar összesen több mint 1,95 milliárd dollárt adományozott közvetlenül a Cornell Egyetemnek a Doha Education City nevű kampuszán keresztül, és további 7,9 milliárd dollárt -t a dohai Sidra Kórháznak, amelyet részben a Cornell működtet.

A Cornell egyetem központo épülete

Az ISGAP (Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy) ügyvezető igazgatója, Dr. Charles Asher Small kijelentette: “Katar olyan állam, amely terroristákat támogat, finanszíroz és lát vendégül, ezért nem szabad helyet biztosítani számára az amerikai felsőoktatásban”.

Az ISGAP kutatási beszámolót tett közzé, amely eddig ismeretlen információkat tár fel a katari alapítványok által a Cornell Egyetemre áramló pénzeszközökről. Az eredmények rávilágítanak azokra a – korábban a nyilvánosság elől elzárt – csatornákra, amelyeken keresztül dollármilliárdok áramlottak a Cornell egyetemre. Mindez jelentős aggodalmakat vet fel az átláthatósággal és a külföldi befolyással kapcsolatban.

A kutatás feltárja a Cornellnek nyújtott katari finanszírozás elképesztő nagyságrendjét: 2001 és 2023 között több mint 1,95 milliárd dollárt adományoztak közvetlenül az egyetemnek. Ezzel Katar az egyetem legnagyobb közvetlen külföldi adományozója, mintegy 30-szor nagyobb összeget utalt át, mint a második legnagyobb donor, Hongkong, amely 1995 óta mindössze 69 millió dollárt adományozott. A jelentés azt is tartalmazza, hogy Katar további 7,9 milliárd dollárt adományozott a dohai Sidra Kórháznak, amelyet részben a Cornell működtet, és amely a Cornell Weill School of Medicine – Katar egyik fontos eleme.

A megállapítások különösen a katari állami ügynökségek, például a Katari Alapítvány és a Katari Nemzeti Kutatási Alap jelentős befolyására világítanak rá. Ezeket a szervezeteket arra használják, hogy elfedjék a katari kormányzat közvetlen beruházásait az amerikai egyetemeken. Ez Katar „puha hatalmi stratégiájának” része, amely a nyugati befolyás megvásárlására irányul. Az ISGAP kutatásai azt mutatják, hogy a katari emír és a katari kormány áll közvetlenül a vezető amerikai egyetemek (például a Texas A&M, Georgetown, Cornell, Carnegie Mellon) felé áramló dollármilliárdok mögött.

Katar, Doha Education City

A jelentésből kiderül, hogy a Katari Alapítvány/ Katari Nemzeti Kutatási Alap, a Hamad Medical Corporation és a Supreme Committee for Delivery & Legacy kiemelkedik a Cornell Egyetem elsődleges támogatói közül. Konkrétan a Qatar Foundation/Qatar National Research Fund közösen összesen 1.946.768.020 dollárt adományozott, emellett a Hamad Medical Corporation 1.057.161 dollárt, a Supreme Committee for Delivery & Legacy pedig 4.174.819 dollárt.

E jelentős adományok ellenére a Cornell Egyetemnek az Oktatási Minisztérium (DoE) jelentési rendszeréhez benyújtott pénzügyi nyilatkozatai nem tartalmaznak bizonyítékot a DoE vizsgálatának megkezdése előtt Katarból származó konkrét pénzeszközökről, és hiányoznak a Weill Cornell Medicine – Katar működési költségvetésére vonatkozó lényeges részletek. Az átláthatóság hiánya kiterjed a Katar Alapítvánnyal kötött megállapodásokra is, amelyek potenciálisan hozzáférést biztosítanak érzékeny hallgatói információkhoz és a kutatási projektek feletti szellemi tulajdonjogokhoz, ahogyan azt az ISGAP 2023. novemberi jelentése is megállapította a Texas A&M korábbi, Katarral kötött szerződésében.

A kutatás alátámasztja a Katar befolyásával kapcsolatos szélesebb körű aggodalmakat is az amerikai felsőoktatásban, amit a világszerte más tekintélyes egyetemekbe és intézményekbe történő jelentős befektetések is bizonyítanak. Katar stratégiája a finanszírozás terén inkább az állami érdekek előmozdítására utal, mint pusztán emberbaráti indítékokra.

Dr. Charles Asher Small, az ISGAP ügyvezető igazgatója elmondta: “A Cornell folyamatos átláthatatlansága és a katari finanszírozással kapcsolatos szövetségi törvények lehetséges megsértése aláhúzza az ellenőrzés sürgős szükségességét. A katari támogatások kihagyása a pénzügyi kimutatásokból riasztó kérdéseket vet fel az akadémiai integritással és a külföldi befolyással kapcsolatban. Mint korábbi kutatásaik bizonyították, az antiszemita incidensek gyakoribbak azokon az egyetemeken, amelyek jelentős összegű katari finanszírozásban részesülnek, ezért aggódunk, hogy ugyanez történik a Cornell esetében is, ahol az október 7-i izraeli támadások óta az antiszemitizmus ugrásszerűen megnőtt.”

A megállapítások fényében az ISGAP levelet intézett az illetékes hatóságokhoz, amelyben felszólította a Cornellt, hogy zárja be a dohai Education Cityben található kampuszát, és tegye közzé a Katarral fennálló egyetemi partnerséghez kapcsolódó összes szerződést. A hónap elején a Texas A&M rektori tanácsa úgy döntött, hogy megszünteti az egyetem 20 éve tartó partnerségét Katarral, és bezárja a katari TAMUQ kampuszt.

Dr. Small így folytatta: “Felszólítom az összes amerikai egyetemet, hogy kövessék a Texas A&M döntését, és vonuljanak ki a dohai oktatási városból. Katar olyan állam, amely támogatja, finanszírozza és vendégül látja a terroristákat, ezért nem szabad számára helyet biztosítani az amerikai felsőoktatásban.”

ISGAP.org

Címkék:Cornell egyetem, Doha Education City

[popup][/popup]